Een speerpunt van GroenLinks in deze raadsperiode is een nieuw inzamelingssysteem voor huishoudelijk afval. Nu de raad op 6 juni 2019 de tarieven heeft vastgesteld, is het grote plaatje compleet en klaar om ingevoerd te worden in januari 2020.

 

WAAROM?

Waarom vindt GroenLinks deze wijziging noodzakelijk? Vanaf het moment dat twee raadsperioden geleden een vast tarief werd ingevoerd, is het aantal kilo's huishoudelijk restafval fors gestegen tot gemiddeld 210 kilo per inwoner per jaar.

  1. Het Rijk formuleerde ondertussen echter doelen van 100 kilo in 2020 en zelfs 30 kilo in 2025!
  2. Om gemeenten in deze richting te sturen, verhoogde het Rijk de verbrandingsbelasting op restafval dit jaar al fors en waarschijnlijk niet voor het laatst.
  3. Daarnaast vinden we het niet bepaald duurzaam om grondstoffen te verbranden.

Kortom: om een bijdrage te leveren aan het milieu én om de kosten beheersbaar te houden, moeten we wel ingrijpen. De tarieven voor de inzameling van huishoudelijk afval moeten kostendekkend zijn dus als de gemeente meer kosten maakt, is zij genoodzaakt de tarieven te verhogen. De wijziging is zodoende ook in uw eigen (financiële) belang. Als we niet ingrijpen, wordt afvalinzameling binnen enkele jaren fors duurder. Maar vanaf 2020 kunt u de kosten in elk geval voor een deel zelf laag houden door goed te scheiden.

 

HOE EN WAT?

Het vaste tarief wordt verlaagd én we gaan betalen per lediging van de (mini)container voor restafval, danwel per inworp in een ondergrondse container. Daarnaast wordt de service verhoogd: de PMD-zak komt in plaats van de Plastic Hero-zak. PMD is een afkorting voor Plastic, Metaal (blik) en Drankkartons en deze zak wordt tweewekelijks opgehaald. Tot slot wordt van april tot en met september de container voor GFT elke week opgehaald en tweewekelijks (zoals nu) in de andere 6 maanden. In 2020 komt de vuilniswagen voor restafval nog steeds tweewekelijks door uw straat. MAAR lees nu verder!

 

BETALEN PER LEDIGING?

Ja, door goed te scheiden kan een gemiddeld huishouden de lediging uitstellen. Uit soortgelijke systemen in andere gemeenten blijkt een eenpersoonshuishouden gemiddeld 6 keer per jaar de grijze kliko aan te bieden en een meerpersoonshuishouden slechts 8 keer per jaar. Als dit lukt, betaalt u niet méér dan in het oude systeem. In 2020 wordt net als voorheen het vaste tarief in rekening gebracht (€155 voor eenpersoonshuishoudens of €233 voor meerpersoonshuishouden), omdat het aantal aanbiedingen van het restafval nog niet bekend is. Dit wordt wel geregistreerd en dit aantal wordt pas verrekend met de betaling van 2021. De BsGW verzorgt zoals gebruikelijk de incasseringen. De truc is dus om het aanbieden van de grijze container zo lang mogelijk uit te stellen door zo goed mogelijk te scheiden. Wij denken dat het zelfs mogelijk is om geld te besparen ten opzichte van het oude systeem.

 

WAT VERANDERT ER IN 2021?

Het is de bedoeling om in 2021 de vuilniswagen voor restafval nog maar vierwekelijks de ronde te laten maken. Inmiddels zal tegen die tijd een gemiddeld huishouden gewend zijn om met deze frequentie van ophalen uit de voeten te kunnen, namelijk 13 keer of minder per jaar. Het liefst 8 keer of nóg minder, dat zou helemaal mooi zijn! Het is mogelijk; ga nu alvast oefenen.

 

DOELGROEPEN?

De kwijtscheldingsregeling voor minima blijft, echter alleen voor het vaste tarief dus €101 voor een eenpersoonshuishouden of €155 voor een meerpersoonshuishouden. Het is niet mogelijk om een kwijtschelding toe te passen op het aantal ledigingen. Door goed te scheiden kunt u deze kosten zoveel als mogelijk beperken.

De raadswerkgroep Afval, de commissie Omgeving en de Raad heeft de wethouder opgeroepen om te onderzoeken of er compensatie en/of een service mogelijk is voor huishoudens met luiers/incontinentiemateriaal danwel medisch afval. Hij heeft toegezegd met de resultaten uit dit onderzoek terug te komen naar de raad. Zie de raadsvergadering van 6 juni 2019 om 2.15,50.

 

AFVALCOACHES?

Zit u met de handen in het haar omdat het verminderen van restafval maar niet wil lukken? Neem dan contact op met de gemeente en vraag om een afvalcoach: (0475) 478 478 of info@echt-susteren.nl. De afvalcoach komt gratis bij u thuis meekijken en geeft adviezen.

 

BEDRIJVEN?

Circa 115 bedrijven in Echt-Susteren liften mee op de inzameling van huishoudelijk afval via de betaling van reinigingsrechten. De nieuwe regeling is dus ook van toepassing op dit type bedrijven. De andere bedrijven blijven zelf verantwoordelijk voor het laten afvoeren van hun afval, zoals nu ook al het geval is.

 

EIGEN MILIEUSTRAAT?

We verwachten binnenkort een reactie van het college op de berekening van ons raadslid Thijs Wetemans omtrent de kosten van een milieustraat, in eigen beheer. Misschien wordt dan ook duidelijk welke koers het college inzet: wel of geen eigen milieupark in onze gemeente.