Het college presenteerde onlangs elektrische auto’s en E-bikes voor ambtenaren om naar afspraken te gaan dus onder werktijd. Wij vragen ons af welke stimuleringsmogelijkheden het college inzet om vooral het woon-werkverkeer van ambtenaren te ‘vergroenen’. De fractie stelde hierover vragen.

Echt-Susteren zet steeds meer in op duurzame mobiliteit. Zo werden onlangs elektrische auto’s en E-bikes in gebruik genomen. Deze vervoersmiddelen zijn bedoeld om kilometers onder werktijd op een milieubewuste wijze af te leggen. Heel mooi natuurlijk maar GroenLinks wil ook eens kijken naar de manier hoe ambtenaren naar hun werk komen. Wij vragen ons bijvoorbeeld af welke stimuleringsmogelijkheden u inzet om vooral het woon-werkverkeer van ambtenaren te ‘vergroenen’. Goed voor hun gezondheid indien men vaker de fiets neemt, minder uitstoot van uitlaatgassen en een mooie invulling van uw voorbeeldrol. Vandaar dat ik de volgende vragen stel.

  1. Graag ontvang ik een overzicht van alle middelen die de rijksoverheid op dit moment aanbiedt om het gebruik van openbaar vervoer, emissieloze auto’s en fietsen (al dan niet elektrisch) onder (gemeente)ambtenaren te stimuleren.
  2. Welke middelen mag u zelf aanbieden, dus buiten de rijksoverheid om?
  3. Welke van bovengenoemde middelen (vraag 1 en 2) biedt u actief aan aan uw ambtenaren, al dan niet in MER-verband? Graag een motivering waarom bepaalde regelingen NIET actief worden aangeboden indien dit het geval is.
  4. Indien uw motivering in de sfeer van ‘kosten’ ligt, zie ik graag een (geschatte) financiële onderbouwing van de kosten voor de gemeente Echt-Susteren, per stimuleringsmiddel waarop deze reden van toepassing is
  5. Indien uw motivering in de sfeer ligt van ‘beperkingen in de arbeidsovereenkomst / arbeidsomstandigheden’, lees ik graag of en hoe u uw invloed gaat aanwenden om bepaalde regelingen aan te kunnen bieden aan uw ambtenaren, uiteraard ook voor de ambtenaren die in MER-verband op een andere locatie werken.
  6. Afzonderlijk vraag ik uw aandacht voor de mogelijkheid om werknemers een fiets te laten leasen. Deze regeling wordt per 1-1-2020 van kracht voor de private sector. Is deze regeling ook beschikbaar voor de publieke sector? Zo ja, wil het college haar invloed dan aanwenden om deze regeling aan te kunnen bieden aan de ambtenaren, uiteraard ook voor de ambtenaren die in MER-verband op een andere locatie werken?