Onlangs stelden we vragen aan het college over de stofoverlast en de gezondheidszorgen in Illikhoven en Visserweert. Het stof waait op door zwaar materieel dat wordt ingezet bij het Grensmaasproject. Het college verwijst in de antwoorden vaak naar de provincie. We laten het hierbij.

Vraag 1: Is het college op de hoogte van de zorgen bij onze inwoners om mogelijk schadelijke stoffen in de stofwolken bij lllikhoven en Visserweert, naar aanleiding van het Grensmaasproject?

Antwoord: Ja, het college is op de hoogte van deze zorgen. Reeds in mei 2017 heeft de MER omgevingsdienst hierover meerdere malen contact gehad met de milieu inspecteur van de RUD Zuid Limburg, die ook ter plaatse met de klachtschrijver gesproken heeft. Een en ander op ons verzoek.



Vraag 2: Is het college bereid om bij de provincie, met de nodige pressie en spoed, te vragen om stofmonsters te analyseren en daarmee op te komen voor haar burgers? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Wij zijn als gemeente van mening dat het bevoegd gezag in deze bij de Provincie ligt en dat de eventuele acties dus bij de Provincie moeten liggen. Hierover is meerdere malen contact geweest met de Provincie. De door de Provincie ingeschakelde GGD Noord Limburg heeft de risico's voor omwonenden van het Grensmaasproject berekend en concludeerde dat er geen sprake is van een verhoogd risico. Tijdens het bewonersoverleg d.d. 29 augustus 2017 werd dit onderwerp op verzoek van de twee inwoners van Visserweert geagendeerd en ruim besproken door het Consortium Grensmaas. De conclusie is hierboven weergegeven.



Vraag 3: Is het college bereid om zelf stofmonsters te laten analyseren? Zo nee, waarom niet? U kunt naderhand proberen de eventuele kosten te declareren bij de provincie, ons inziens.

Antwoord: Het bevoegd gezag in deze ligt bij de Provincie. Wij laten als gemeente EchtSusteren dan ook geen stofmonsters analyseren. Zie verder de motivatie bij punt 2.



Vraag 4: Welke andere mogelijkheden ziet het college om de overlast van stofwolken én de zorgen om schadelijke bestanddelen in die stofwolken bij de inwoners weg te nemen? Is het college bereid die eventuele andere mogelijkheden uit te voeren?

Antwoord: Door het Consortium Grensmaas is aangegeven dat de frequentie van sproeien van de werkwegen opgevoerd werd. Dit om stofoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Het college zal zelf geen nadere acties ondernemen