Uit de sorteerproef van restafval uit 2014 blijkt dat er bijna 50% aan GFT in het restafval zit. Indien deze situatie medio 2017 onveranderd is gebleven, baart dit GroenLinks zorgen. Organisch materiaal moet om diverse redenen zoveel als mogelijk apart worden ingezameld: het is grondstof voor compost of biogas en het zorgt voor veel gewicht door het hoge vochtgehalte en het is daardoor duur voor de gemeente (en dus voor haar inwoners gezien de kostendekkendheid) om te laten verbranden. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek, stelden we 19 mei enkele vragen. Recent kregen we antwoord.
Vraag 1: Wat zijn de percentages GFT (onderverdeeld in de GF en T-fracties), papier, glas, textiel, PMD (onderverdeeld in plastic, metaal en drankkartons) en het overblijvende échte restafval die bekend zijn uit de twee meest recente sorteerproeven?
Antwoord: in de raadsinformatiebijeenkomst van 19 oktober 2015 over de "optimalisatie gemeentelijk afvalinzameling" is de meest recente samenstelling van het restafval met de raad gedeeld.
Vraag 2: Hoe vaak per jaar wordt een sorteerproef van restafval gedaan?
Antwoord: Er zijn geen regels gesteld hoe vaak een sorteerproef moet worden uitgevoerd. In de regel analyseren gemeenten het restafval van eenmaal per jaar tot eenmaal per 5 jaar om het beleid van de gemeente te monitoren. Om het effect van de communicatiecampagne te monitoren wordt dit jaar de samenstelling van het restafval onderzocht en aan de gemeenteraad gerapporteerd.
Vraag 3: Hoeveel huishoudens in Echt-Susteren hebben geen GFT-container(tje) en hebben hierdoor op dit moment geen mogelijkheid om GFT apart aan te bieden?
Antwoord: De hoogbouw huishoudens, 180 stuks, hebben geen GFT container en kunnen GFT niet apart aanbieden. Alle andere huishoudens kunnen GFT apart aanbieden.
Vraag 4: Kunt u de aantallen uit vraag 3 uitsplitsen naar kern en, indien mogelijk, nog preciezer tot op wijkniveau?
Antwoord: Het betreft hier de hoogbouw bij het centrum Echt, het Thaal en bij de oude LTS locatie. De aantallen kunnen op postcode-niveau worden uitgesplitst.
Vraag 5: Wat is de reden of zijn de redenen dat deze huishoudens geen GFTcontainer hebben?
Antwoord: De hoogbouw aansluitingen zijn in de gemeentelijke verordening opgenomen en zijn vrijgesteld om GFT gescheiden aan te bieden.
Vraag 6: Bent u bereid te onderzoeken of er in de bewuste wijken/straten tóch apart GFT ingezameld kan worden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Landelijk is al onderzoek uitgevoerd naar nut en noodzaak van GFT inzameling bij hoogbouw. Wij zien op dit moment dan ook geen aanleiding voor aanvullend onderzoek.
Vraag 7: Bent u bereid om één of meerdere pilots uit te voeren in wijken waar GFT nog niet apart wordt ingezameld? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Zie de antwoorden 5 en 6.
Vraag 8: Bent u bereid om alle huishoudens een brief te sturen met daarin de diverse mogelijkheden om thuis makkelijker/beter GFT te scheiden, wat er wel en niet in mag en het belang van aparte inzameling van GFT, eventueel gekoppeld aan de kabouter-campagne? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Wij hebben alle huishoudens geïnformeerd over het beter scheiden van afval. De afvalkalender 2017 is hiervoor aangepast en wordt huis-aan-huis verspreid.
Vraag 9: Bent u bereid om, gratis of tegen gereduceerde kosten, een GF-bakje voor op het aanrecht aan te bieden aan huishoudens, inclusief enkele rollen met zakjes indien benodigd? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: De kosten voor het gratis aanbieden van een GF bakje bedragen € 175.000 en zijn niet in de gemeentelijke meerjarenbegroting 2017-2021 opgenomen. De begroting 2017 biedt hiervoor ook géén ruimte.
Vraag 10: Kunt u inmiddels de gevraagde gegevens uit onze brief van 24 december 2016 aanleveren? U beloofde deze gegevens na te sturen maar we hebben ze nog niet mogen ontvangen:
- Hoeveel ton huishoudelijk restafval werd in 2016 opgehaald?
- Hoeveel ton aan blik werd in 2016 ingezameld via de ondergrondse containers (de wijk-brengvoorzieningen)?
- Hoeveel ton aan drankkartons werd in 2016 ingezameld via de ondergrondse containers (de wijk-brengvoorzieningen)?
- Hoeveel ton kunststof werd in 2016 ingezameld via het Plastic Heroes-systeem?
Antwoord: In 2016 zijn 6489 ton restafval, 21 ton blik, 30 ton drankkartons en 486 ton plastic via het Heroessysteem ingezameld.