GroenLinks denkt graag mee over kansen en mogelijkheden om huishoudelijk afval beter te scheiden. Dat is goed voor de portemonnee en voor het milieu. We stelden wederom diverse vragen over o.a. GFT, PMD en oud papier en karton (OPK). Zodoende brengen we de gemeente op ideeën en krijgen we zelf steeds meer inzicht in de inzameling van huishoudelijk afval.

Vraag 1: Inwoners met een grote tuin hebben mogelijk aan één GFT-container niet voldoende en deponeren het resterende groenafval dan wellicht in de container voor restafval. Is het mogelijk om een tweede GFT-container te ontvangen op hetzelfde huisnummer? Zo ja, wat kost dit dan voor het betreffende huishouden per jaar? Zo nee, waarom is dit niet mogelijk?

Antwoord: Een tweede gft-container is een optie om meer gft uit het restafval te halen. Wij zullen dit bij de voorgenomen evaluatie van het inzamelsysteem en de afvalcampagne meenemen.

Vraag 2: GroenLinks ziet her en der dat huishoudens nu al metaal (blik) en drankkartons in de Plastic Heroeszak doen. Mogelijk denken ze dat de PMDzak landelijk is ingevoerd of zijn ze het zo gewend omdat ze eerst in een andere gemeente woonden waar wel al een PMD-zak was ingevoerd. Hoe gaat onze afvalverwerker van kunststoffen om met de fracties metaal en drankkartons bij het plastic? Verwerkt hij misschien ook al PMD-zakken van andere gemeenten en maakt hem die extra fracties van metaal (blik) en drankkartons in 'onze' Plastic Heroeszak niets uit?

Antwoord: De PMD inzameling via de plastic Heroeszak van alle Limburgse gemeenten worden gezamenlijk verwerkt. De extra fracties M en D in onze Heroeszak is geen probleem voor de verwerker.

Vraag 3: Op de website van brancheorganisatie HEDRA (Hergebruik Kartonnen Drankverpakkingen) zien we op een kaartje dat in Echt-Susteren de drankkartons in de Plastic Heroes zak mogen. HEDRA verstrekt zelfs promotiemateriaal met als boodschap "Nu ook je pak in de zak!". Kunnen we vaststellen dat de huishoudens in Echt-Susteren in elk geval al de drankkartons in de Plastic Heroeszak mogen doen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om dit te publiceren in/op de daarvoor gangbare media? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: In de afvalkalender 2017 is een afvalwijzer toegevoegd. Hierin wordt duidelijk uitgelegd op welke wijze de verschillende fracties, zoals plastic, metalen en drankkartons worden ingezameld. Verder zullen wij de brancheorganisatie HEDRA wijzen op de fout op haar website.

Vraag 4: Wanneer loopt het contract af met Baetsen? Hoe vaak kan dit contract verlengd worden? Klopt het dat het college binnenkort een nieuwe aanbesteding moet uitschrijven voor de inzameling van huishoudelijk afval? Indien dit het geval is, verwacht het college dan een kostenstijging? Hoe denkt het college die eventuele kostenstijging op te vangen?

Antwoord: Het contract met Icomes eindigt op 1 mei 2018, maar kan met 2 maal 2 jaar worden verlengd. De kosten en een mogelijke stijging zijn afhankelijk van het gemeentelijk inzamelsysteem, de grondstoffenmarkt en het beleid van de rijksoverheid, zoals de verbrandingstax.

Vraag 5: In welke kernen/wijken wordt het oud papier en karton (OPK) niet huis aan huis opgehaald maar moeten de inwoners het zelf naar een container brengen? In welke van deze kernen/wijken verzorgt de gemeente die maandelijkse container (en int de inkomsten) en in welke kernen/wijken verzorgt een sportclub/vereniging/stichting/etc. dit waardoor de inkomsten ook voor hen zijn? Kan en wil het college de sportclubs/verenigingen/ stichtingen/etc. in die kernen/wijken oproepen om als bijverdienste eenmaal per maand het OPK huis aan huis op te halen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Het college heeft in samenwerking met verenigingen, sportclubs, stichtingen de inzameling van het OPK georganiseerd. Deze hebben op basis van de beschikbare vrijwilligers aangegeven of zij huis aan huis willen inzamelen of middels een container in de wijken. Het contract met de inzamelaar en de betreffende verenigingen loopt tot 31 december 2019. Verder is het college van mening dat het huidige systeem al jarenlang naar volle tevredenheid functioneert zeker gezien het beperkte percentage OPK (6%) in het restafval en het maatschappelijk nut dat wordt gediend met de financiële bijdrage aan de betrokken verenigingen.

Vraag 6: is het college het met GroenLinks eens dat het percentage OPK dat nu nog in het restafval zit, verlaagd kan worden met huis aan huis-inzameling in de gehele gemeente? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zie antwoord 5.