In de Duitse plaatsen Havert, Isenbruch en Schalbruch wonen kinderen die elke schooldag naar Nieuwstadt fietsen. Vaak steken ze de K1 over bij Isenbruch, precies daar waar recent een dodelijk ongeval gebeurde met een fietser. GroenLinks vroeg het college om met de Kreis in overleg te gaan over het veiliger maken van dit kruispunt. We kregen helaas een onbevredigend antwoord.

Recentelijk vond een dodelijk ongeluk plaats met een fietser op het kruispunt K1- Haverterweg-Engelbertstrasse bij Nieuwstadt. Uit opmerkingen uit onze directe omgeving maken we op dat ter plekke op de K1 veelvuldig te hard wordt gereden. We maken ons ernstig zorgen over de verkeersveiligheid voor fietsers op dit specifieke kruispunt en stelden de volgende vragen:

Vraag 1: Bent u bereid in overleg te gaan met de Gemeinde Selfkant, danwel Kreis Heinsberg, om de verkeersveiligheid van dit kruispunt te verbeteren?

Antwoord: Naar aanleiding van het ongeval is een melding bij de Kreis Heinsberg gemaakt. De Kreis is verantwoordelijk wegbeheerder en zij maken hun eigen afwegingen inzake verkeersveiligheid.

 

Vraag 2: Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Zie antwoord 1.

 

Wij zijn van mening dat het college dit actiever had kunnen oppakken. Als het om grensoverschrijdende onderwerpen als toerisme en Cittaslow gaat, weten beide partijen elkaar heel makkelijk te vinden, zie de samenwerking voor het Westzipfelpunkt aan de IJsstraat. Veiligheid voor (jonge) fietsers lijkt ons toch nog iets belangrijker dus des te vreemder dat het college redelijk passief blijft op dit gebied.