Aangezien Echt-Susteren geen eigen milieuparken heeft, zijn de inwoners van m.n. de zuidelijke kernen afhankelijk van de milieuparken in Sittard en Born. De gemeente Sittard-Geleen zoekt naar besparingen om een stijgende afvalstoffenheffing te dempen. Sluiting van Sittard én Born wordt overwogen; wij klommen meteen in de pen.

De volledige inleiding vindt u HIER.

Vraag 1: Is het college bereid om op de kortst mogelijke termijn contact op te nemen met het college van Sittard-Geleen om met klem te vragen minimaal één milieupark aan de noordzijde van de gemeente Sittard-Geleen te behouden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: In het uitvoeringsprogramma is aan de orde geweest dat er een onderzoek komt naar "de mogelijkheden en onmogelijkheden van milieuparken" in de gemeente Stein, Sittard-Geleen en Beek. We wachten met belangstelling de uitkomsten van dat onderzoek af. Over deze materie hebben we regelmatig contact met de gemeente Sittard-Geleen en zullen daar ook onze zienswijzen inbrengen.

 

Vraag 2: Is het college bereid naar alternatieven in onze eigen gemeente te zoeken als zowel ‘Born’ als ‘Sittard’ zouden sluiten? Zo nee, waarom niet? Een mogelijkheid is om met private ondernemingen afspraken te maken voor het brengen van ‘Puin & Tuin’ ofwel sloopafval en snoeiafval. Voor alle overige spullen zou een circulair ambachtscentrum een oplossing kunnen zijn.

Antwoord: Als Sittard en Born daadwerkelijk gesloten zouden worden, ontstaat er ook voor Echt-Susteren een nieuwe situatie. In dat geval zal er naar mogelijke alternatieven en oplossingen gekeken worden. De genoemde opties kan dan in de overwegingen meegenomen worden.

 

Vraag 3: Heeft het college kennis genomen van de diverse circulaire ambachtscentra die reeds in Nederland functioneren? Zo ja, hoe kijkt het college tegen deze ontwikkeling aan? Zou het iets voor Echt-Susteren kunnen zijn? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Nee, we hebben geen kennis van de door u gemelde ambachtscentra.

 

Vraag 4: Is het college bereid om toch nog eens de realisatie van een eigen milieupark (bij voorkeur i.c.m. een circulair ambachtscentrum) te overwegen, waar GroenLinks al eerder naar vroeg? Zo nee, waarom niet? We zouden dan niet meer afhankelijk zijn van RD Maasland en de gemeente Sittard-Geleen.

Antwoord: Dat is op dit moment niet aan de orde. We zullen dit onderwerp aan de orde stellen bij onze RWM-collega's en meenemen in de contacten die we met Sittard-Geleen hebben.