In het beleid zijn vier speerpunten vastgesteld:
- Preventie en vroegsignalering;
- Uitbreiding aanbod ondersteuning voor mensen met een laag inkomen;
- Verbetering toegankelijkheid van voorzieningen en regeling;
- Bestrijding kinderarmoede.
Recent ontving de raad een Raadsinformatiebrief (RIB) met de stand van zaken.
Speerpunt 1: Preventie en vroegsignalering
Actie 1: Implementatie methodiek Vroegsignalering van schulden. In november 2020 was - mede op aandringen van GroenLinks - de gemeente al klaar voor de wettelijke taak om vanaf 1 januari 2021 signaalpartners (denk aan woningcorporaties, energiebedrijven, ziektekostenverzekeraars) een melding te laten maken bij betaalachterstanden. Meer organisaties sluiten zich nog aan; inmiddels 40 partners! Denk aan de BsGW en hypotheekverstrekkers.
De gemeente maakt onderscheid tussen enkelvoudige signalen (er is één melding) en een match (twee of meer partners melden een betalingsachterstand). Bij één melding ontvangt de inwoner of het huishouden een kaartje in een envelop met de verwijzing naar het Sociaal Wijkteam. Kan het Sociaal Wijkteam onvoldoende advies geven, dan verwijst men door naar PLANgroep, Algemeen Maatschappelijk Werk of Menswel. Bij een match gaat iemand van het Algemeen Maatschappelijk Werk op huisbezoek. Bij 'niet thuis' wordt wederom een kaartje achtergelaten. Bij inwonende kinderen is er extra aandacht en alertheid.
In totaal werden sinds de start al 541 meldingen ontvangen. Op alle signalen is actie uitgevoerd, echter slechts 11 inwoners melden zich bij het Sociaal Wijkteam en werden al dan niet doorverwezen naar de genoemde partners.
Actie 2: Halfjaarlijks overleg. Deze zijn mede door corona komen te vervallen maar de partners weten zich inmiddels onderling heel goed te vinden. Bij een volgende update zal deze actie niet meer ter sprake komen.
Actie 3: Aanbieden van integrale en stress-sensitieve dienstverlening. Twee pijlers: de 'Omgekeerde Toets' en 'Mobility Mentoring'. Het principe van de Omgekeerde Toets betreft allereerst kijken naar wat nodig is. En of dat past binnen de grondwaarden van de diverse wetten. Daarbij weegt men de mogelijke effecten van een besluit in de volle breedte mee. Pas als dit helder is, komt de juridische toets. Mobility Mentoring is een stress-sensitieve benadering: chronische stress werkt verlammend op ons vermogen problemen op te lossen en doelgericht te werken. Daarom eerst de stress wegnemen en pas dan werken aan een oplossing.
Speerpunt 2: Uitbreiding aanbod ondersteuning voor mensen met een laag inkomen
Actie 1: Uitbreiding en continuering Kind Pakket. Onderdelen zijn: aanbieden van een tweedehands fiets en een refurbished laptop, verjaardagsvouchers, kinderkledingdagen en studiebegeleiding.
- er zijn tot dusver 9 fietsen aangevraagd en 1 laptop;
- 34 kinderen maakten gebruik van de voucher à €150;
- tweemaal werden 90 kinderen in geschikte kleding gestoken;
- studiebegeleiding werd opgestart met 10 plekken maar al snel uitgebreid naar 15 en uiteindelijk zelfs 17 plekken.
Actie 2: Samenwerking Jeugdfonds Sport & Cultuur Limburg. De gemeente St. Leergeld en genoemd Jeugdfonds zijn tot 1 januari 2023 een samenwerkingsverband aangegaan. Tien aanvragen mbt cultuur en 31 aanvragen mbt sportactiviteiten zijn het resultaat. Bij St. Leergeld meldden zich 87 unieke kinderen met in totaal 271 aanvragen.
Actie 3: Aanpassing beslagvrije voet. De beslagvrije voet van 95% wordt reeds toegepast. Bij een volgende update zal deze actie niet meer ter sprake komen.
Speerpunt 3: Verbetering toegankelijkheid van voorzieningen en regeling
Actie 1: Aanvulling van de sociale kaart. Het totale aanbod wordt telkens overzichtelijke aangeboden voor mensen in armoede en de professionals.
Actie 2: Differentiatie doorvoeren in gemeentelijke communicatie. Gemeentelijke communicatie dient qua stijl en instrumenten afgestemd te worden op de verschillende doelgroepen (ouderen, zelfstandigen, jongeren, etc.). Uitingen worden eerst afgestemd met de afdeling communicatie.
Actie 3: Vervaardigen Geldkrant i.s.m. Nibud. Deze is ontwikkeld en verspreid. Bij een volgende update zal deze actie niet meer ter sprake komen.
Actie 4: Aandacht voor thema herkenning laaggeletterdheid. Een regionale coördinator gaat aan de slag met het regionaal programma Volwasseneducatie en Laaggeletterdheid. Waar wenselijk worden lokaal acties uitgezet.
Actie 5: Inzet ervaringsdeskundigen. Inwoners met een smalle beurs zouden informeel met ervaringsdeskundigen moeten kunnen praten. Inwoners die ooit in de put zaten maar eruit zijn gekomen, kunnen als geen ander begrijpen wat de ander doormaakt. De gemeente neemt contact op met de Werkplaats Financiën Sittard-Geleen om te leren hoe zij laagdrempelige inlooppunten voor informatie, advies en ondersteuning hebben opgezet.
Speerpunt 4: Bestrijding Kinderarmoede
Actie 1: Benchmark Armoede en Schulden. Het betreft een monitor of dashboard waarin telkens het voorgaande afgeronde kalenderjaar zijn verwerkt. De gemeente krijgt zo inzicht in de verschillende ontwikkelingen. Bij een volgende update zal deze actie niet meer ter sprake komen.
De gemeente werkt verder nauw samen met de Voedselbank en met de Kledingbank. Uit de GGD Gezondheidsmonitor blijkt dat het aantal mensen dat moeite heeft met rondkomen, afneemt binnen de gemeente Echt-Susteren. Maar helemaal uitbannen zal zeer moeilijk worden. De gemeente blijft zorgdragen voor mensen die ondersteuning hard nodig hebben.