Het initiatief wordt opgestart door GroenLinks Echt-Susteren en die zal zich weer terugtrekken zo gauw inwoners de organisatie overnemen en onafhankelijk verder gaan.

Zie www.samenmetenechtsusteren.nl waar u ons persbericht vindt:

Fijnstof? Samen meten in Echt-Susteren!

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in Echt-Susteren? De verbreding van de A2, de uitbreiding van VDL Nedcar, de komst van Katoen Natie en steeds meer logistieke hallen op Holtum-Noord en op Businesspark Midden-Limburg (o.a. Action, Dokvast) met toenemend vrachtverkeer: het heeft een effect op de hoeveelheid fijnstof en daarmee op onze gezondheid, maar we weten niet precies hoe groot dit effect is. Recent vroeg GroenLinks Echt-Susteren aan het college om een officieel meetpunt in onze gemeente maar het college honoreert dit verzoek helaas niet. Ook het idee om via burgerparticipatie inwoners fijnstof te laten meten, wordt door het college terzijde gelegd.

Wij vinden het wel belangrijk dat er wordt gemeten en doen hiertoe zelf een aanzet. Fijnstof kan door elke inwoner van Echt-Susteren worden gemeten met een klein kastje dat is aangesloten op een stopcontact en via wifi verbonden is met een landelijke website. Grofweg zijn er op dit moment twee meetkastjes: eentje van €50 die al in heel veel gemeenten wordt gebruikt en een semi-professionele van €100 die sinds kort in Maastricht wordt toegepast. Welke we in Echt-Susteren inzetten, is aan de werkgroep; misschien wel beiden. “Gebruik maken van de aanwezige burgerkracht en via citizen science data verzamelen wordt al in veel Zuid-Limburgse gemeenten toegepast. Echt-Susteren is nu nog blanco op de kaart van de RIVM maar daar gaan we verandering in brengen!”, zegt Wetemans.

Voordat we in Echt-Susteren kunnen meten, zijn we enkele maanden tot een half jaar verder. De eerste stap is inwoners de gelegenheid geven zich aan te melden. We hopen op een groot aantal geïnteresseerden waaruit enkele mensen een stap naar voren zetten om een werkgroep te vormen. De werkgroep neemt de eerste algemene organisatie op zich. De tweede stap is de oprichting van een vereniging of stichting, omdat er financiële transacties zijn en om aanspraak te maken op subsidie. Meteen na de oprichting trekt GroenLinks zich terug. “Want ook mensen die zich niet thuis voelen bij GroenLinks moeten zich welkom voelen om de luchtkwaliteit in hun omgeving te meten. En het burgerinitiatief moet volledig onafhankelijk van het college en de politiek staan”, vindt Wetemans. De derde stap is de inkoop van losse componenten en het bouwen van de meetkastjes. Dan worden ze verstrekt aan de burgers die meedoen.

Woont u in Echt-Susteren en wilt u ook graag precies weten hoeveel fijnstof er in uw omgeving is? Meld u aan via de website www.samenmetenechtsusteren.nl en geef meteen aan of u interesse heeft voor de werkgroep. Meer informatie kunt u opvragen bij Thijs Wetemans 06-41653960 of thijs.wetemans@gmail.com. We hebben al veel uitgezocht en kunnen leren van andere gemeenten. Kortom: we kunnen een vliegende start maken. Doe mee!