Om nader kennis te maken en om enkele belangrijke standpunten voor het voetlicht te brengen, wilden wij graag eens enkele wethouders persoonlijk spreken. Op donderdag 28 augustus werden we op het gemeentehuis ontvangen door wethouders Jos Wackers, Geert Frische en Jacques Dijcks.

Het eerste gesprek met Jos Wackers ging vooral over duurzaamheid in onze gemeente. Hoe kunnen we dit op een hoger peil krijgen? Jos Janssen en Thijs Wetemans lieten a.d.h.v. de GDI (Gemeentelijke DuurzaamheidsIndex) zien waar de gemeente staat t.a.v. het landelijk gemiddelde én t.a.v. onze buurgemeente Maasgouw. Dit was een eye-opener!

GroenLinks ziet graag dat duurzaamheid collegebreed, dus integraal, wordt benaderd. Bij elk Raadsvoorstel zou er ook "met een duurzaamheidsbril op" gekeken moeten worden of het voornemen een bijdrage levert aan duurzaamheid (in de breedste zin van het woord) en het liefst ook nog eens een meetbaar effect.

Wethouder Wackers gaf aan dat dit nog een brug te ver is voor het huidige college. Er is wel aandacht voor duurzaamheid, bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik. Hij gaf dit met enkele voorbeelden aan: steeds meer straatlantaarns worden voorzien van zuinige LED-verlichting, mogelijk komen er zonnepanelen op het gemeentehuis en men wil gericht voorlichting geven aan burgers a.d.h.v. een energiescan van de woning. Onze mening: het is een begin maar nogal fragmentarisch. Van een integrale benadering is nog geen sprake.

Ons tweede gesprek met wethouders Geert Frische en Jacques Dijcks ging vooral over het beheer van gebouwen die in eigendom van de gemeente zijn. Jos Janssen werd hierbij bijgestaan door Annemie van Thoor en Thijs Wetemans. Wij willen, n.a.v. ons protest tegen de sloop van de huishoudschool, graag dat geschikte gebouwen behouden blijven voor maatschappelijke doeleinden. Wethouder Dijcks gaf aan dat de meeste gebouwen al verkocht danwel gesloopt zijn of dat er al andere plannen voor zijn. Wethouder Frische verteld dat het college zoveel als mogelijk van deze 'ballast' af wil gezien de beheerskosten.

Verder kwam de verloedering van leegstaande gebouwen en woningen ter sprake. Beide wethouders gaven toe dat enkele verpauperde gebouwen bepaald geen visitekaartje voor de directe omgeving zijn. Maar de gemeente kan nauwelijks iets doen tegen verwaarlozing van woningen omdat die in particulier eigendom zijn. Enkel en alleen als de openbare veiligheid in het geding is, kan de gemeente optreden. Bijvoorbeeld een muur die dreigt om te vallen, moet op last van de gemeente worden afgebroken en/of hersteld.

Al met al nuttige gesprekken.