Het betreft, naast de POH-Jeugd (POH = praktijkondersteuner huisarts), 11 concrete projecten en interventies:

 

Doorontwikkeling Sociaal Domein

Een intensief traject wordt gelopen om tot doorontwikkeling van het Sociaal Domein te komen. Normaliseren en demedicaliseren staat daarbij centraal. Evenals verbinding tussen de 3 domeinen. Het verder versterken van het voorliggend veld en nog meer inzet van algemene voorzieningen zijn daarbij belangrijke onderdelen.

 

Inzet pilot Group XL

De leefwereld (buurt/straat) en systeemwereld (zorg) worden hierin verbonden om tot afschaling van zorg te komen en anders te werken. Het gaat om een intensieve inzet van streetwise hulpverleners in het gezin, waardoor inzet van andere, zwaardere en specialistischere zorg (BGI zwaar en uithuisplaatsing) niet of veel minder/korter wordt voorkomen en  waarmee dus duurdere zorgkosten worden bespaard. Van belang is dat jeugdigen en hun ouders beter en sneller worden geholpen.

 

Verwijzers jeugdhulp

Vanuit de gemeente (en ook regionaal) wordt veel verbinding gezocht met de verwijzers. Continue wordt met hen geschakeld over belang van afschalen en  zorg betaalbaar houden. Er wordt een beroep gedaan op hun (mede)verantwoordelijkheid van zorgkosten. 

 

Intake-outtaketeam

In het intake-outtake team worden alle kinderen uit MLO die nieuw instromen op het perceel “verblijf met behandeling” besproken en opgevolgd. Een van de doelen is grip te krijgen op instroom en duur van verblijf. Er wordt ingezet op het op tijd afschalen, het voorkomen van uithuisplaatsingen en inzet van ambulante zorg (hulp thuis).

 

Kostenreductietraject CJG

Regionaal loopt een traject om te komen tot kostenreducerende afspraken met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

 

Kostenreductietraject zorgaanbieders

Met de 9 grootste zorgaanbieders is een traject ingestoken op kostenreductie met als doel kostenbesparing van 10% t.o.v. de kosten van 2018. Zorgaanbieders hebben een plan van aanpak ingediend bij de gemeentes. Door Corona is het wel de vraag wat hiervan exact te realiseren is in 2020.

 

Jeugd en jongerenwerk

Door het jongerenwerk vanuit Menswel wordt nadrukkelijk inzet gepleegd op verbinding tussen maatschappelijke voorzieningen en de zichtbaarheid van het ambulant jongerenwerk. Hoe kunnen zij bijdragen bij afschalen van zorg staat centraal. Het jongerenwerk verstevigd de verbinding met het CJG om hun aanbod nog meer op de (hulp)vragen van de jeugdigen uit E-S af te stemmen. Daarnaast gaat ingezet worden op een Jongeren Service Punt en ‘Jongeren coachen jongeren’.

 

Inzet pilot Preventieve dyslexie

Dit schooljaar is deze pilot op de Kindantescholen gestart. Insteek is kinderen in groep 3 en 4 met verdenking op dyslexie te helpen, waardoor in 50% van de gevallen een curatief traject (diagnostiek en behandeling) wordt voorkomen. En in andere gevallen wordt verkort. Doordat kinderen eerder geholpen worden, normaalgesproken is dat pas rond groep 5/6, ontstaan er ook minder psychosociale problemen bij een kind. En worden daarmee waarschijnlijk nog meer zorgkosten voorkomen.

 

Inzet van pilot Voorzorg

VoorZorg is een ondersteuningsprogramma, gericht op jonge vrouwen tot 25 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Zij krijgen intensieve ondersteuning tijdens hun zwangerschap en de eerste twee levensjaren van hun kind. Uit alle onderzoeken blijkt dat Voorzorg op langere termijn een positief resultaat oplevert: minder uitgaven in het sociaal domein en verbetering van levenskwaliteit en zelfredzaamheid. De vraag ligt nu voor om de pilot om te zetten naar structurele inzet.

 

Inzet van pilot NuNietZwanger

Het programma ‘Nu Niet Zwanger’ is gericht op kwetsbare (potentiële) ouders, waar vanwege multi-problematiek, het in deze fase van hun leven niet wenselijk is dat zij een kind krijgen. Resultaat is dat meer dan 80% van de kwetsbare (potentiële) ouders vrijwillig besluit om hun kinderwens uit te stellen door passende en adequate anticonceptie te gaan gebruiken. De inzet van het programma Nu Niet Zwanger heeft een preventieve werking op de -vrijwel zekere- inzet van professionele hulpverlening in een later stadium bij deze kwetsbare doelgroep en voorkomt uithuisplaatsingen van kinderen.

 

Inzet van pilot JIM welke nu een regulier product is geworden.

De pilot ‘InVerbinding/JIM-aanpak': het voorkomen van uithuisplaatsingen door integrale hulp en inzet van het netwerk. De positieve resultaten van de pilot hebben ertoe geleid dat regionaal besloten is om de aanpak per 1-1-2020 structureel te maken. JIM heeft gezorgd voor een besparing op de jeugdhulpkosten. Op 13 oktober 2020 is de raad door middel van een RIB uitgebreid over JIM geïnformeerd.