GroenLinks Echt-Susteren is een lijstverbinding aangegaan met de Partij van de Arbeid. Wat houdt dat in?

GroenLinks en Partij van de Arbeid doen beide mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad op 19 maart a.s. De programma's hebben weliswaar veel overeenkomsten, zeker op sociaal gebied, maar er zijn ook verschillen. Zo ligt bij GroenLinks zoals verwacht mag worden het accent meer op groen.

Een lijstverbinding is bedoeld om de stemmen voor een restzetel terecht te laten komen bij een partij die "in dezelfde hoek zit" als de eigen partij. Stel er zijn 750 stemmen nodig om een zetel in de Raad te behalen en GroenLinks en PvdA halen allebei 1250 stemmen. Genoeg voor allebei één zetel. Zonder lijstverbinding blijft het daarbij en gaan de resterende stemmen naar de partij die het dichtst bij een extra zetel zit. Dat kan dus ook Algemeen Belang of VVD zijn. Door de lijstverbinding worden de resterende stemmen opgeteld en gaan ze in ieder geval naar GroenLinks óf de PvdA. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de resterende stemmen samen goed zijn voor een extra zetel. 

De lijstverbinding betekent ook niet dat GroenLinks automatisch de coalitie zal steunen, zoals de PvdA de afgelopen periode heeft gedaan. Alles zal afhangen van de uitslag en de opstelling van partijen.