De raad had enkele weken eerder al een raadsinformatiebrief (RIB) ontvangen met een samenvatting van het evaluatierapport van De Afvalspiegel over het jaar 2020. Het uitvoerige rapport zelf hangt als bijlage onder de RIB. Tijdens deze raadsconferentie herhaalde de vakambtenaar in een presentatie de belangrijkste bevindingen. Vervolgens konden de raadsleden vragen stellen aan de portefeuillehouder en de ambtenaar.
GroenLinks maakte van deze gelegenheid gretig gebruik en wethouder Meuwissen en de vakambtenaar namen uitvoerig de tijd om de vragen te beantwoorden.
Onze vragen en opmerkingen:
Complimenten aan het college, portefeuillehouder ambtenaren en natuurlijk onze inwoners! Van 180 kilo naar 108 kilo restafval per inwoner in 1 jaar tijd is zeer mooi.
GFT: welke ideeën heeft het college om meer GFT uit het restafval te halen? Ik zie de 25l emmertjes voor GFT bij de huishoudens die 40l emmers hebben maar verder zie ik geen initiatieven. En dat het college verwacht dat men GFT gaat weren uit de restbak door 4 wekelijks ophalen. Maar verder?
Kwaliteit herbruikbare fracties: welke ideeën heeft het college om de kwaliteit te laten toenemen of in ieder geval niet te laten afnemen?
Zwerfafval: welke ideeën heeft het college om het zwerfafval te verminderen? Met een opmerking over het containerbegrip zwerfafval: 59% ligt niet in de natuur maar in prullenbakken en blikvangers. GroenLinks ziet hierover graag eerlijke informatieverstrekking hierover want anders is er een risico op weerstand onder de inwoners.
Opmerking over PMD: vergelijking met 2019 is lastig omdat we toen nog tot oktober de plastic Hero zak hadden dus logisch dat in 2020 het aandeel blik en drankkartons toenam.
In de begroting 2020 was rekening gehouden met 7,4 aanbiedingen en dat is 9,4 geworden. Hoe is het financiële verschil boekhoudkundig verwerkt?
Rapportcijfer 6 voor de inzameling van bruikbare meubelen valt op. Wat kan het college nog verbeteren aan deze service?
Hoe weet RD Maasland dat de inwoner uit Echt-Susteren komt? Waarom weet RWM dat niet?
Gegevens grof huisafval: zijn die alleen van RD Maasland?
Hoe verklaart het college de toename van grof huishoudelijk afval van 110 ton in 2014 naar 599 ton in 2020?
Er zijn behoorlijk wat klachten over de milieuparken: graag meer info, we hebben er al bij de Algemene Beschouwingen om gevraagd. In het glossy magazine was helaas geen artikel over milieuparken opgenomen.
Opmerking over flankerend beleid bij punt 5 in de RIB (medisch afval) missen we de €60 compensatie.
Camera toezicht bij de ondergrondse containers is opgeschort; waar worden de camera’s op dit moment ingezet?
Interviews met betrapte personen die bijplaatsten bij ondergrondse containers; wat leverde die interviews op?
Luierinzameling svp blijven volgen.
Gebruikte kabels: er is een lokaal initiatief. Mogelijk kan de gemeente hier eens aandacht aan schenken op de gemeentepagina van ’t Waekblaad. (inmiddels gerealiseerd!)
BEST-tas: voor de toekomst toch in gedachten houden. BEST staat voor boeken, elektronisch afval, speelgoed en textiel.
Raamovereenkomst bedrijfsleven vanaf 2023: er komt een strengere norm voor het percentage vervuiling van fracties; afval kan hierdoor eerder geweigerd gaan worden in de toekomst. Kan de vakambtenaar hier wat meer over vertellen?
Frisdenker op afvalgebied svp uitnodigen en een pilot starten, bijvoorbeeld in Dieteren (800 inwoners). Gemeenten Reusel-de Mierden en Horst aan de Maas laten zien dat een verdere daling van het aantal kilo's restafval per inwoner mogelijk is.
Zijn er nul-aanbieders? Svp interviews houden want het is interessant te weten hoe deze huishoudens het doen.
Bij de ondergrondse containers toch eens bekijken om een tuintje eromheen te maken om aantal bijplaatsingen te verminderen. Bij de Algemene Beschouwingen is hier ook al op gewezen door GroenLinks.
De beantwoording van al deze en andere vragen kunt u zelf beluisteren want de live uitgezonden raadsconferentie is ook terug te kijken via DEZE LINK. Vanaf de 46e minuut volgt de uitleg op bovenstaande vragen van GroenLinks.