Allereerst gaven de twee woningbouwcorporaties in onze gemeente (Nester en ZOwonen) een toelichting op hun portefeuille en het beheer daarvan. Ook de toewijzing van woningen, de inschrijftijd en de wachtduur werden toegelicht.

Ten tweede werd een toelichting gegeven op de Lokale Woonvisie. De lokale uitvoeringsstrategie wonen is een uitwerking van de regionale Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2022 tot en met 2025. Opgaven liggen er op het gebeid van het bouwen van de juiste woning voor de juiste doelgroep op de juiste locatie. Daarnaast dienen woningen duurzamer en levensloopbestendig te worden gemaakt. In de uitvoeringsstrategie wordt beschreven hoe we dit op lokaal niveau kunnen aanpakken. Daarnaast werden de volkshuisvestelijke instrumenten besproken die de gemeente ter beschikking staan.

Tenslotte werd een toelichting verzorgd over Middelveld III. In de raadsvergadering van 7 juli 2021 is toegezegd dat er een onderzoek zal plaatsvinden naar de mogelijkheden en haalbaarheid inzake Middelveld III. In de presentatie werd ingegaan op de mogelijkheden, haalbaarheid en fasering van het plangebied. Tevens werden de uitwerking, de studie stedenbouw van Kragten, het duurzaamheidsaspect, de ambities, het communicatietraject en het stappenplan toegelicht.