Op dinsdagavond 26 maart waren de gemeenteraden van Sittard-Geleen, Beek, Stein en Echt-Susteren uitgenodigd voor een update over de ontwikkelingen bij Zuyderland. Thijs Wetemans was er bij, samen met andere raadsleden uit Echt-Susteren.

Sprekers waren Lea Bouwmeester, Olivier Gerrits (beiden van de regietafel), bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland, voorzitter van de raad van bestuur CZ Joep de Groot en spoedeisendehulparts Daniëlle Bussmann.

Belangrijkste boodschap: het scenario van de zomer 2023, waarin óf het ziekenhuis in Heerlen óf in Sittard-Geleen dicht zou gaan, is van tafel.

Via een regietafel hebben er vele gesprekken in de hele regio plaatsgevonden: met inwoners (via Burgerkracht Limburg), zorgprofessionals, huisartsen, zorgaanbieders, et cetera. onder leiding van onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester. Uit al die gesprekken is nu het scenario “maximale beschikbaarheid” in zowel Sittard-Geleen als Heerlen gekomen. Wel zullen er, zowel door personeelsproblemen als door het moeten waarborgen van kwaliteitseisen, tussen nu en 2030 nog keuzes gemaakt moeten worden. Zo staat nog niet vast in welk ziekenhuis een volwaardige afdeling spoedzorg (SEH) krijgt. Maar wel dat beide ziekenhuizen een beddenhuis blijft dat 24/7 open is. Wordt vervolgd