De uitbreiding van Landgoed Hommelheide (Susteren) van 280 woningen naar 480 woningen, vinden wij buiten alle proporties op diverse terreinen. Via een amendement wilden we een stokje steken voor het behandelen van het bestemmingsplan Uitbreiding Hommelheide Fase 1. De argumenten puntsgewijs:

  • Het bestaande Landgoed Hommelheide (ca. 280 accommodaties) staat bekend om zijn illegale, permanente bewoning van vakantiewoningen en structurele bewoning door seizoenarbeiders.
  • De vastgestelde structuurvisie ‘Ontwikkelen van kwaliteit; 2012-2025 van de gemeente Echt-Susteren zet in op een kwaliteitsslag om te komen tot een divers en kwalitatief  hoogwaardige recreatie aanbod waarbij de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit blijft behouden en er sprake is van een maximale inpassing in het buitengebied. ‘Hoofdlijn bij het realiseren van recreatieve dag- en verblijfsvoorzieningen is dat geen nieuwe bebouwing aan het buitengebied wordt toegevoegd en dat ze kleinschalig van karakter zijn’ (p. 50 Structuurvisie). 
  • Genoemde structuurvisie gaat uit van handhavingsbeleid om het tekort aan recreatieverblijven door permanente bewoning te voorkomen. Ervaring leert dat het opnemen van een handhavingsparagraaf door de gemeente zeker geen belemmering van permanente bewoning van recreatieverblijven betekent. 
  • Landgoed Hommelheide heeft binnen het bestaande aantal van ca. 280 accommodaties voldoende mogelijkheden om een kwaliteitsverbetering te bereiken, waarbij de bestaande service kan worden verbeterd. Een uitbreiding binnen het bestaande park van 280 naar 480 accommodaties (toename van 70 %) zal de ruimtelijke kwaliteit zowel binnen het park als in de landelijke omgeving aantasten.
  • De bestaande woningmarkt in ES staat reeds onder grote druk. Toename van accommodaties zal leiden tot een toename van permanente (goedkopere) woningen, waardoor de concurrentie met de bestaande woningmarkt binnen de gemeente Echt-Susteren nog meer zal toenemen.

Het amendement wordt door de Raad verworpen. Voorafgaand aan de stemronde bij dit agendapunt maakt Jos Janssen met een stemverklaring nog eens kort duidelijk waarom GroenLinks tegen zal stemmen. Het bestemmingsplan Uitbreiding Hommelheide (fase 1) wordt door de Raad aangenomen. GroenLinks stemde tegen.