Agendapunten 10 en 11 werden samen behandeld aangezien dit allemaal financiële stukken betroffen: Begroting 2025, meerjarenbegroting 2026-2028 , de 1e begrotingswijziging 2025 en de bijstelling reserves en voorzieningen 2024. U leest hier onze inbreng:

Voorzitter, allereerst dank voor de uitgebreide toelichtingen die alle portefeuillehouders hebben gegeven op de lopende en geplande ontwikkelingen. Aan de hand van de diverse programma’s stel ik namens GroenLinks nog een aantal zaken aan de orde.

Maar eerst wil ik een groot aantal complimenten uitdelen. Het betreft vooral onderwerpen waar GroenLinks vaak aandacht voor vroeg en die door het college zijn of worden opgepakt:

  • De samenwerking met Stichting Steenbreek vind ik geweldig en kan tot meer vergroening leiden, denk aan geveltuintjes, versteende voortuinen en schoolpleinen die aangepakt gaan worden.
  • Ook prachtig om te zien is dat Open JongerenCentrum The Curve terecht kan in ’t Stadhoes waar de nieuwe uitbater de jongeren vast en zeker met open armen ontvangt.
  • Jongerenparticipatie staat nu definitief op de rit en hopelijk wordt er steeds vaker rekening gehouden met de mening van de jeugd.
  • Eindelijk is er ook aandacht voor menstruatiearmoede. Er is weliswaar nog geen MUP gerealiseerd, een menstruatieuitgiftepunt, maar er zijn wel al artikelen ingezameld tijdens wereldarmoededag.
  • Voorzitter, inmiddels heb ik twee visitekaartjes van medewerkers die bij de mensen thuis aan de keukentafel komen om problemen aan te horen en om dan heel pragmatisch hulp te bieden: de sociaal boekhouder en de gids duurzaamheid. Echt top!
  • Sowieso ben ik zeer enthousiast over het ontzorgingsprogramma voor de verduurzaming van woningen, zeker ook door de koppelkansen met andere domeinen waar ik enkele jaren geleden al op wees.
  • GroenLinks was ook zeer content met het vlaggen van de regenboogvlag dit jaar, gewoon buiten aan een vlaggenmast. Zoals ik op facebook al schreef: onze samenleving kan wel wat liefde gebruiken.
  • We zijn ook tevreden met de wijziging in de beleidsregels waardoor het plafond voor giften aan bijstandsgerechtigden wordt verhoogd van 1200 euro naar 1800 euro. Tijdens de recente Algemene Beschouwingen had ik ernaar gevraagd dus heel mooi dat dit al per 1 januari 2025 ingaat.
  • Andere punten die we nog willen noemen zijn de fietsambassadeur, de vergroening van de Nieuwe Markt en de aansluiting bij het Volwassenenfonds.

Voorzitter, dan kom ik tot een aantal vragen en ik zal dit in de volgorde van de programma’s in de Begroting doen.

Programma 1 Bevolking en Bestuur: ik lees over participatietechnieken en onderzoek naar mogelijkheden voor burgerparticipatie. In dit kader wil ik toch nog eens wijzen op de mogelijkheid van een burgerberaad (1). Recent zag ik tijdens de RES Vooruit Dag een pitch van Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en opnieuw raakte ik enthousiast. Er is lef voor nodig van het college én de raad maar volgens mij kan de opbrengst ons op nieuwe ideeën brengen, bijvoorbeeld t.a.v. de energietransitie.

Programma 2 Openbare orde en Veiligheid: recent las ik over een initiatief in de Parkstad-gemeenten. Het betreft een spel om inwoners bewust te maken van signalen die kunnen wijzen op drugscriminaliteit; helaas ook in Echt-Susteren een actueel thema. Ik verneem graag van de portefeuillehouder of hij een onderzoek naar het spel Eenheid 75 (2) wil uitvoeren en wil toetsen op uitvoerbaarheid in onze gemeente.

In de begroting onder Programma 2 noemt het college nog steeds de buurtpreventieteams (3) maar hoe staat het daar eigenlijk mee? Volgens de website zijn er 24 teams actief. Ik zie graag een inventarisatie of alle teams nog voldoende mensen hebben en of ze dus nog naar eigen tevredenheid hun rondes kunnen lopen.

In Programma 3 Beheer Openbare Ruimte komt openbare verlichting ter sprake met het mooie motto ‘Licht waar het moet, donker waar het kan’. Al geruime tijd verneem ik klachten over lichtoverlast (4) die helaas afkomstig is van bedrijventerrein Sittard-Noord. De kern Nieuwstadt ervaart tijdens donkere uren een gigantische lichtkoepel en de bewoners aan de Millenerweg kijken gewoon recht in de verlichting. Ik verzoek het college om dit op te nemen met het college in Sittard-Geleen. Aan deze enorme lichtoverlast moet zo snel als mogelijk een einde komen!

Dan Programma 5 Cultuur en Sport: door het realiseren van padelbanen komen tennisverenigingen in kernen waar geen padelbaan is, in de problemen. De padelbanen blijken een aanzuigende werking te hebben met negatieve gevolgen voor tennisclubs want die hebben met een leegloop van leden (5) te maken. Ik verneem graag van het college hoe hiermee om te gaan.

Ook in Programma 5 is het bibliotheekwezen onder gebracht. We lezen dat er zeer waarschijnlijk een nieuwe bibliotheekvestiging zal komen in Echt. Deze vestiging lijkt mij zeer geschikt voor een MUP maar tegelijkertijd kan er ook gedacht worden aan een voorraadkast waarin ook houdbare producten worden aangeboden. Mensen van allerlei pluimage komen naar de bieb, van arm tot rijk, en de ene kan producten achterlaten voor de ander. In de bieb zijn altijd medewerkers die toezicht kunnen houden op het boodschappenkastje. Als dit een succes wordt kan dit ook in andere kernen worden uitgerold. Graag een reactie vanuit het college.

Programma 9 betreft Economische zaken en grondexploitaties: er wordt kennelijk nog steeds gewerkt aan een duurzaamheidsprotocol voor gemeentelijke landbouwgronden die liberaal worden verpacht. Ik doel dan vooral op het verbieden van glyfosaat. Voorzitter, ook vorig jaar werd dit duurzaamheidsprotocol al genoemd in de Begroting. Een jaar later wordt er kennelijk nog steeds aan gewerkt; dat stelt mij teleur. 

Dan kom ik al tot mijn laatste vraag en die betreft ook Programma 9: kan het college al aangeven welke bedrijvigheid er op Het Vonderen gaat komen? Wordt dit een bedrijventerrein of zal dit gebied ten dienste van de energietransitie komen? Ik verneem het graag.

Tot zover.

Reacties van de portefeuillehouders:

  1. Burgerberaad: portefeuillehouder (ph) Hessels vindt dat de raad de ogen en oren van de gemeenschap zijn en zegt ‘nee’ tegen het instellen van een burgerberaad.
  2. Spel Eenheid 75: ph Hessels vindt het interessant en zal het serieus bekijken. Hij geeft aan dat we in Echt-Susteren al ‘Kiek Oet’ hebben.
  3. Buurtpreventieteams: volgens ph Hessels zijn alle 24 teams nog in de lucht maar gaan ze na corona minder de straat op. Hij vindt een inventarisatie op zijn plaats en zal via de reguliere financiële stukken verslag doen.
  4. Lichtoverlast Nieuwstadt: ph Leurs doet de toezegging dat dit probleem serieus bekeken zal worden en dit bij het college van Sittard-Geleen zal worden aangekaart.
  5. Leegloop tennisverenigingen door padelbanen: ph Leurs geeft aan dat er begin december al een overleg is gepland met alle tennisverenigingen.
  6. Voorraadkast bibliotheek: ph Minkenberg juicht het idee toe. Het is goed voor de gemeenschapszin en de bibliotheek is een logische locatie. Ze houdt het in gedachten en ziet al voor zich om er tevens een MUK van te maken: een menstruatieuitgiftekastje.
  7. Aan banden leggen van glyfosaat op gemeentelijke pachtgronden: ph Meuwissen geeft aan dat veel agrariërs het spul liever niet dan wel gebruiken. Dus zonder dwang zijn veel agrariërs al afgestapt van glyfosaat. Alleen als een andere middel niet werkt, wordt glyfosaat nog gebruikt op gemeentelijke pachtgronden. Volgend jaar kan dit stukje tekst daarom afgezwakt worden in de financiële stukken.
  8. Toekomstig bedrijventerrein Vonderen: volgens ph Frische ligt de ontwikkeling in handen van OML waar de gemeente aandelen in heeft. OML geeft aan dat er tot 2028 geen bouwactiviteiten kunnen plaatsvinden vanwege netcongestie. De grondverwerving loopt wel al.

 

Na de behandeling van de begroting werd het onthamerde agendapunt Verantwoording fractieondersteuning 2023 behandeld. Lijst Samenwerking had om onthamering verzocht. Het betreft de verantwoording van uitgaven van de financiële ondersteuning die politieke partijen elk jaar ontvangen; in dit geval gaat het over het jaar 2023. De raad moet via een raadsvoorstel de uitgaven goedkeuren. Het CDA was dit jaar te laat met het inleveren van het inhoudelijk verslag over de uitgaven. De uitgaven zelf waren rechtsgeldig en voorzien van facturen en bonnetjes; dat was allemaal wél op tijd ingeleverd. Enkel het verslag werd te laat ingeleverd. In eerste instantie besloot het presidium om de uitgaven van het CDA in 2023 af te keuren, mede omdat het te laat inleveren al enkele jaren plaatsvond. Na deze afkeuring is het fractievoorzitterschap bij het CDA gewisseld van de heer Penders naar mevrouw Verkoulen. Zij vroeg om een mea culpa en, aangezien zij nu als fractievoorzitter vanaf 2024 verantwoordelijk is, belooft ze dat dit nooit meer zal gebeuren. De fractievoorzitters van de overige coalitiepartijen besloten in het presidium om alsnog akkoord te gaan. Tijdens de raadsvergadering stelt Lijst Samenwerking dit ter discussie en pleit voor afkeuring van de uitgaven van het CDA over 2023. Na stemming blijken de raadsleden van Lijst Samenwerking, mevr. Cox (PNES) en mevr. Denis (PNES) tegen te stemmen waarmee een meerderheid voor stemt en dus de uitgaven van het CDA goedkeurt.

De raadsvergadering kunt u HIER terugkijken.