Het vitaal houden van de vele plattelandskernen van Echt-Susteren is een hele uitdaging. Om leegloop van dorpen tegen te gaan en voorzieningen op peil te houden, zullen de bewoners zélf hun steentje moeten bijdragen. In Koningsbosch zijn ze bereid om dat te doen.

Tim van Neer onderzocht, in opdracht van gemeente Echt-Susteren i.s.m. Woongoed 2-Duizend en de stichting Dorpsraad Koningsbosch, Hoe houden we Koningsbosch leefbaar en wie gaat dat doen?’ (11 juni 2013).

Reactie GroenLinks Echt-Susteren

De ontwikkeling van de leefbaarheid situatie van Koningsbosch is illustratief voor zeer veel plattelandskernen; terugloop en verdwijnen van voorzieningen als buurtsuper, bibliotheek en pinautomaat en op termijn wellicht ook nog de school en sportaccommodaties. Dat is even slikken en vaak ook vervelend voor de beleving van de plaatselijke inwoners van deze mooie deelgemeente. De gemeente Echt-Susteren kan daar in haar faciliterende rol niets aan doen, sterker nog, als de gemeente al geld voor nieuwe voorzieningen zou hebben die ze daarvoor zou willen gebruiken of bestaande voorzieningen gaat subsidiëren of opknappen in Koningsbosch weet je op voorhand al dat dat niets gaat opleveren, niet echt verstandig dus.

Ja maar wat dan, niets doen is toch ook geen optie?

In de samenvatting van het onderzoeksrapport biedt de laatste conclusie de sleutel tot oplossing:

Leefbaarheid van een dorp staat of valt bij de betrokkenheid van haar inwoners. De inwoners van plattelandskernen moeten zich ervan bewust worden dat het actief meedoen en actief participeren in een dorpsgemeenschap noodzakelijk is om de leefbaarheid te behouden’.

Burgerparticipatie dus. Laat vooral veel initiatieven van onderop komen, inderdaad met sterke kartrekkers en vooral door een persoonlijke benadering om de kans op een verbeterde leefbaarheid te vergroten.

De kern Koningsbosch heeft wat dat betreft een paar sterke troeven; een actieve en behoorlijk grote Dorpsraad en een betrokken gemeenschap en een sociaal hart, zeker gelet op de 40% respondenten die in de enquête aangeeft zich in te willen zetten voor vrijwilligerswerk (de enquête is door meer dan 300 mensen ingevuld, hoge respons van 50% wat ook al iets zegt over de plaatselijke betrokkenheid). Het gewenste vrijwilligerswerk betreft verenigingsleven, zorg, boodschappendienst en klussen. Ziedaar, een prima basis.

Het project Zorg in Eigen Dorp is een belangrijk voorbeeld initiatief dat goed uitgetest moet worden. Onderzocht zou volgens GroenLinks ook moeten worden of een gedeeltelijke sloop van het Klooster en het vervolgens daarin onderbrengen van gemeenschappelijke voorzieningen in de sfeer van zorg, dagbesteding, sport, recreatie, cultuur en buurtsuper financieel tot de mogelijkheid zou kunnen behoren. Daarnaast ligt samenwerking van de aanwezige voorzieningen in Koningsbosch met andere kernen erg voor de hand. Het is ook goed om te leren van andere gemeenten, zoals Sterksel in Noord-Brabant met de buurtsuper als collectief eigendom van dorpsbewoners. In haar verkiezingsprogramma heeft GroenLinks de zorgcoördinator in Koningsbosch als veelbelovend project aangegeven. GroenLinks wil graag meedenken in constructieve oplossingen –ook bij het opstellen van een dorpsvisie- en heeft in april 2012 een politiek café georganiseerd over leefbaarheid, waar onder andere de Dorpsraad van Koningsbosch aan heeft meegewerkt.

Jos Janssen, lijsttrekker GroenLinks Echt-Susteren