Op 10 september stelden wij vragen over kinderarmoede in onze gemeente.
Geacht college,
Een kind kan er niets aan doen dat het opgroeit in een arm gezin. Daarom voeren steeds meer gemeenten een beleid dat specifiek gericht is op de armoedebestrijding onder kinderen. Want voor kinderen die niet kunnen méédoen dreigt maatschappelijke uitsluiting.
Een van de maatregelen die kinderen voorziet van de meeste maatschappelijke behoeften is het ‘kindpakket’. Daarin zijn vouchers opgenomen voor basisbenodigdheden zoals een stel winter- en zomerkleren, lessen voor een basiszwemdiploma, een bibliotheekpasje, toegang tot lokaal openbaar vervoer en deelname aan een wekelijkse activiteit ter ontspanning of sportieve of culturele ontwikkeling. Inmiddels heeft één op de acht gemeenten een kindpakket (bron: VNG Magazine, augustus 2015, rapport Kinderombudsman ‘ Handreiking aan Nederlandse gemeenten voor effectief kindgericht armoedebeleid’).
Dit brengt de GroenLinks fractie tot de volgende vragen:
1. Heeft de gemeente Echt- Susteren bestaande armoede in kaart gebracht en wordt de armoedeproblematiek gemonitord?
2. Wordt er in Echt-Susteren beleid gevoerd op armoedebestrijding in het algemeen en kinderarmoedebeleid in het bijzonder?
3. Werkt de gemeente Echt-Susteren samen met partners in armoedebestrijding bij kinderen?
4. Overweegt de gemeente Echt-Susteren een kindpakket te introduceren voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen? Zo nee, wat zijn daarbij uw argumenten?
Op 15 oktober kregen we antwoord:
Vraag 1 Heeft de gemeente Echt-Susteren bestaande armoede in kaart gebracht en wordt de armoedeproblematiek gemonitord? Antwoord: Voor de armoedecijfers sluiten wij aan bij de minimascan van Stimulansz. Deze scan geeft cijfers over het totaal aantal huishouden met een inkomen tot een bepaald percentage van het minimumloon gespecificeerd naar soort inkomen (arbeid, eigen onderneming, uitkering werkloosheid etc.) De laatste cijfers (september 2015) laten zien dat in onze gemeente 440 kinderen tot 18 jaar wonen in een gezin waar het inkomen lager is dan 110% van het sociaal minimum. Het genoemde percentage is de inkomensgrens die wij hanteren voor de minimaregelingen.
Vraag 2 Wordt er in Echt-Susteren beleid gevoerd op armoedebestrijding in het algemeen en kinderarmoedebeleid in het bijzonder? Antwoord: Ja. De gemeente Echt-Susteren kent de volgende minimaregelingen: • Collectieve ziektekostenverzekering bij CZ + categoriale bijzondere bijstand voor de premie aanvullende ziektekostenverzekering; • Bijzondere bijstand; • Individuele inkomenstoeslag; • Maatschappelijk actief bonus; • Schuldhulpverlening; • Stichting Leergeld (zie ook antwoord onder vraag 4). Daarnaast zetten we vooral in op het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin minima vaak verkeren. Meedoen is het motto, met ondersteuning waar mogelijk.
Het minimabeleid is dus activerend, gericht op eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en participatie. Werk, arbeidsparticipatie is de beste weg uit armoede, maar is niet voor iedereen weggelegd. We willen graag komen tot participatie naar vermogen.
Vraag 3 Werkt de gemeente Echt-Susteren samen met partners in armoedebestrijding bij kinderen? Antwoord: Met ingang van 2014 werken we samen met de Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek. In tegenstelling tot het verleden komt het geld terecht bij de kinderen en niet bij de ouders die dit ook op een andere manier konden aanwenden. Op deze manier kunnen kinderen zo optimaal mogelijk participeren. De Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek bekijkt namens de gemeente de vergoeding van activiteiten voor kinderen. De doelgroep bestaat uit kinderen van 0 tot 18 jaar. Ouders kunnen via Leergeld mogelijk een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld de kosten van lidmaatschap van een vereniging, de bibliotheek of sportkleding voor hun kinderen. Ook het vergoeden van ouderbijdrages en schoolreisjes is een mogelijkheid. Ouders die gebruik willen maken van de Stichting Leergeld kunnen zich rechtstreeks melden bij Leergeld. Zij maken dan een afspraak en bekijken samen met de aanvrager de mogelijkheden. De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 110% van de geldende bijstandsnorm en het vermogen (bezittingen minus schulden) niet hoger mag zijn dan de in de Participatiewet genoemde vermogensgrenzen. Naast de samenwerking met Leergeld hebben we ook contacten met Maatschappelijk Werk, Piangroep en Menswel. Zij hebben voor ons onder andere een signaleerde en informerende functie.
Vraag 4 Overweegt de gemeente Echt-Susteren een kindpakket te introduceren voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen? Zo nee, wat zijn daarbij uw argumenten? Antwoord: Voorafgaand aan de samenwerking met de Stichting Leergeld per 2014 zijn verschillende mogelijkheden onderzocht om kinderen (financieel) te ondersteunen. De verschillende keuzes zijn, in samenspraak met de cliëntenraad Maatschappelijke Voorzieningen, onderzocht. Daarbij is gekozen voor samenwerking met de stichting Leergeld, omdat deze felxibele ondersteuning biedt die gericht is op de specifieke vraag van de ouder/het kind. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zwemlessen bekostigen en daarnaast ook regelen dat het kind zwemkleding heeft.