De hoeveelheid fijn restafval is afgenomen van 205 (2017) naar 92 kg per inwoner als de trend van het eerste halfjaar wordt doorgerekend naar heel 2020. Het aandeel herbruikbare stoffen in de REST-kliko is gedaald van 83% in 2017 naar 74% nu. Het GFT blijft met 36 kg (40%) de grootste fractie in het restafval. Alle fracties zijn ten opzichte van 2017 duidelijk afgenomen.

 

Echter...

De hoeveelheid 'zwerfafval' zal met 50% toenemen tot ongeveer 300 ton in 2020. Maar de samenstelling van het 'zwerfafval' is dit jaar wel veranderd. Het bestond voorheen uit bijplaatsingen bij ondergrondse containers, zwerfafval, en afval uit openbare afvalbakken en dit jaar zijn daar bijgekomen de afgekeurde PMD-zakken, het restafval uit de textielcontainers (3,4%), het afval uit de blikvangers en het verzamelde zwerfafval van de ongeveer 40 (!) vrijwilligers.

 

Containerbegrip 'zwerfafval':

Zwerfafval/dumpingen/zwerfvuil is een verzameling van afval met een diverse oorsprong. Het college hanteert het containerbegrip 'zwerfafval' voor al het afval dat de buitendienst en vrijwilligers verzamelen. Waaruit bestaat dit ‘zwerfafval’ nu eigenlijk?

  1. bijplaatsingen: inwoners laten afval achter naast de ondergrondse containers dat wordt opgeruimd door de buitendienst. Bijplaatsingen zijn ongewenst (!) maar dit is geen afval in de natuur.
  2. afgekeurde PMD-zakken: inwoners weten niet wat er allemaal in de PMD-zak mag (of proberen het gewoon) met als gevolg een rode sticker en de zak blijft liggen. Als de zak via Fixi dan wordt aangemeld, haalt de buitendienst de zak op maar wordt dan meegeteld als 'zwerfafval'. Afgekeurde PMD-zakken zijn ongewenst (!) en we hopen dat dit fenomeen afneemt - leerproces bij de inwoners - maar het is geen afval in de natuur, tenzij de zakken kapot gaan en troep wegwaait.
  3. afval uit openbare prullenbakken en blikvangers: vaak consumentenverpakkingen en hondenpoepzakjes die in elk geval niet in de openbare ruimte of in de natuur liggen. Wordt echter wél meegeteld als 'zwerfafval'.
  4. restafval uit textielcontainers: inwoners gooien helaas restafval in de textielcontainer. Ongewenst (!) maar is geen afval in de natuur.
  5. dumpingen: afval van hennepteelt, vuilniszakken, autobanden, huisraad, etc. dat de buitendienst na een Fixi-melding opruimt. Ongewenst uiteraard! Vaak ligt dit afval in de natuur of het buitengebied.
  6. zwerfafval: meestal het klein grut dat door de buitendienst én de vele, vele vrijwillige ZAPpers handmatig wordt verzameld. Dit afval ligt in de openbare ruimte / natuur en is ongewenst. Maar chapeau voor degenen die dit opruimen!

 

Voorlopige conclusie:

Het scheidingsgedrag van de inwoners van Echt-Susteren is enorm verbeterd, maar laat ook zien dat het nog beter kan. De restafvalcontainer wordt zo weinig aangeboden dat de huis aan huis inzameling van eenmaal per 2 weken niet meer noodzakelijk is. Het restafval kan vanaf 2021 eenmaal per 4 weken worden ingezameld. De huisvuilauto’s hoeven dan ook niet meer onnodig door Echt-Susteren te rijden. Voor de inwoners die door omstandigheden vaker restafval aanbieden zijn in 2021 de slimme ondergrondse restafvalcontainers 24 uur per dag beschikbaar. Deze containers geven zelf aan wanneer ze moeten worden geledigd en voorkomen het traditioneel rondje rijden. Tevens wil het college inzetten op de combinatie 40 liter restafval emmer met de 25 liter GFT emmer voor de kleinere huishoudens. Verder verwacht het college door deze aanvullende maatregelen dat de inwoners bewuster worden in het scheiden van afval. Tot slot verwacht het college dat meer GFT uit het restafval gaat en dat de capaciteit van de GFT-inzameling nog beter wordt benut. In de communicatie zal het college meer aandacht besteden aan de fracties GFT, PMD en het zwerfafval.

Als bijlage vindt u de raadsinformatiebrief met daarbij een nauwgezette evaluatie van De Afvalspiegel. Tevens zit er een onderzoek bij van De Bries naar het gebruik van de blikvangers die vooral op snoeproutes tussen Susteren en Nieuwstadt zijn geplaatst.