Andermaal vraagt GroenLinks aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in onze gemeente. Nog steeds ervaren burgers met een andere seksuele geaardheid dan hetero-zijn vormen van intimidatie, pesten, discriminatie, onbegrip, achtergesteldheid en nadelen op school, bij het solliciteren en op het werk bijvoorbeeld. Slechts één dag per jaar laten zien dat onze gemeente staat voor tolerantie, openheid en liefde voor de medemens, was in 2015 nog een brug te ver voor het college: de regenboogvlag werd in 2015 en ook in 2016 niet gehesen. Maar elk jaar is er een nieuwe kans om dit wél te doen.

Nationale Coming Out Dag is een, door de regering ingevoerde, officiële dag sinds 2009. Met het uithangen van de regenboogvlag laat de gemeente zien dat iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn en dat de gemeente er voor alle burgers is. De regenboogvlag hijsen doet de gemeente niet alleen voor LHBT’s, maar ook voor hun ouders, familie, vrienden, collega’s want ook zij maken soms een coming out mee en moeten soms op de bres springen voor hun LHBT-vrienden die nog in de kast zitten of verdedigen waarom zij er geen moeite mee hebben dat iemand LHBT is. Er wonen in Nederland volgens het Sociaal Cultureel Planbureau 1.000.000 LHBT’s in Nederland, dus die zijn er ook in Echt-Susteren. Homo is het meest gebruikte scheldwoord op scholen en op sportvelden. Mensen worden uitgesloten uit hun eigen familie, op straat gezet, contact wordt verbroken. Anno 2017 vindt dat nog steeds plaats, denk ook aan jongeren uit andere culturen. Er vindt nog steeds discriminatie plaats op de werkvloer, er worden nog steeds mensen weggepest uit de buurt. Een avondje stappen kan zomaar eindigen met minder tanden in je mond…

Vorig jaar, ter gelegenheid van Coming Out Dag, hesen een recordaantal gemeenten[1], provincies[2] en de ministeries van Buitenlandse Zaken, OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regenboogvlag. De verwachting is dat dit jaar nog meer lokale en provinciale overheden mee doen.

GroenLinks vraagt opnieuw aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in Echt-Susteren:

  1. Is het college bereid één dag per jaar de regenboogvlag te hijsen, te beginnen op woensdag 11 oktober 2017? Zo nee, waarom niet? In 2015 kregen we als antwoord op ditzelfde verzoek: de gemeente Echt-Susteren staat ervoor dat alle inwoners, in lijn met artikel 1 van de Grondwet, gelijk te behandelen. Dat betekent dat wij niemand discrimineren, negatief noch positief. Jaarlijks bereikt ons een grote variëteit aan verzoeken om als gemeente uiting te geven aan verschillende standpunten en initiatieven. Wij werken hier per definitie dan ook niet aan mee. GroenLinks Echt-Susteren is van mening dat de regenboogvlag absoluut niet vergeleken kan worden met een goed doel of een ledenwerfactie. Met de regenboogvlag laat Echt-Susteren zien dat je een tolerante gemeente bent voor AL je inwoners. Dit statement is van een geheel andere orde dan laten zien dat je steun betuigt aan allerhande andere, overigens goed bedoelde, acties.
  2. Is het college bereid een regenboogzebrapad aan te leggen als blijvend statement voor diversiteit en inclusiviteit? Zo nee, waarom niet?
  3. Krijgen front-office medewerkers opleiding en begeleiding in het adequaat omgaan met inwoners die van geslacht zijn veranderd? Zo nee, waarom niet? GroenLinks ontvangt signalen dat de benadering en behandeling in zulke situaties tekort schieten.
  4. Is het college bereid om initiatieven als gastlessen te initiëren / ondersteunen / ondernemen in alle vormen van onderwijs in onze gemeente om zo te werken aan acceptatie van LHBT’s, indien zulke gastlessen nog niet worden gegeven? Dit kan pestgedrag voorkomen en kan ‘uit de kast komen’ vergemakkelijken waardoor leerlingen niet blijven worstelen met hun gevoelens. Als voorbeeld noemen we de voorlichtingslessen van COC Limburg voor het voortgezet onderwijs.
  5. Veel LHBT’s ontvluchten hun land omdat ze daar worden mishandeld, gemarteld en zelfs met de dood worden bedreigd. Deze inwoners, vaak met traumatische ervaringen[3], durven zich nauwelijks te laten zien op een AZC-terrein en daarbuiten. Aangezien in Echt een AZC is, nemen we aan dat daar behoefte is aan deskundige opvang. Kan het college bevestigen dat deze deskundigheid voor gevluchte LHBT’s aanwezig is op het AZC Echt?

[1] Aa en Hunze, Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Alphen, Appingedam, Arnhem, Assen, Baarn, Barendrecht, Bedum, Bellingwedde, Bergen op Zoom, Blaricum, Borne, Borsele, Boxtel, Breda, Brunssum, Bunnik, Capelle aan de IJssel, Culemborg, Delft, Den Bosch, Den Haag, De Ronde Veere (Mijdrecht), Deventer, Dordrecht, Dronten, Eemsmond (Uithuizen), Eindhoven, Enschede, Frankeradeel, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Gennep, Gilze-Rijen, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gooise Meren (Bussum), Gouda, Groningen, Hardenberg, Haaksbergen, Haarlem, Halderberge, Heemstede, Heerlen, Helmond, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, Huizen, Hulst, Kaag en Braassem, Kampen, Katwijk, Laarbeek, Landgraaf, Leek, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Lelystad, Lochem, Losser, Maastricht, Middelburg, Moerdijk, Nederweert, Nieuwegein, Nijkerk, Nijmegen, Noordwijk, Onderbanken, Oldambt (Winschoten), Oldenzaal, Oss, Oude Pekela, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Raalte, Rheden, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Rijswijk, Schiedam, Schijndel, Simpelveld, Sint-Oedenrode, Schagen, Sittard-Geleen, Sluis, Smallingerland, Son en Breugel, Stadskanaal, Steenbergen, Stichtse Vecht (Maarsen), Súdwest-Fryslân (Sneek), Tilburg, Tubbergen, Twenterand, Tynaarlo, Uithoorn, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug (Doorn), Valkenburg, Veenendaal, Veere, Veghel, Velsen, Venlo, Venray, Vianen, Vlaardingen, Vlissingen, Wageningen, Weert, Westervoort, Westland, Wierden, Winsum, Woensdrecht, Wijchen, Wijdemeren (Loosdrecht), Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zaanstad, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zoetermeer, Zuidhorn, Zuidplas, Zundert en Zwolle.

[2] Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.

[3] http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160606_00020932/dinsdag-in-de-krant-ho…