GroenLinks bereidt zich graag voor op de komende maanden of jaren waarin de wijziging van het inzamelingsysteem van huishoudelijk afval op de agenda van de raad kan komen te staan. U weet dat het stijgende aantal kilo’s restafval ons een doorn in het oog is. Niet alleen omdat de huishoudens hierdoor steeds meer aan afvalstoffenheffing moeten betalen maar ook omdat het verbranden van grondstoffen verre van duurzaam is. Vandaar dat we enkele vragen stellen.
- Inwoners met een grote tuin hebben mogelijk aan één GFT-container niet voldoende en deponeren het resterende groenafval dan wellicht in de container voor restafval. Is het mogelijk om een tweede GFT-container te ontvangen op hetzelfde huisnummer? Zo ja, wat kost dit dan voor het betreffende huishouden per jaar? Zo nee, waarom is dit niet mogelijk?
- GroenLinks ziet her en der dat huishoudens nu al metaal (blik) en drankkartons in de Plastic Heroeszak doen. Mogelijk denken ze dat de PMD-zak landelijk is ingevoerd of zijn ze het zo gewend omdat ze eerst in een andere gemeente woonden waar wel al een PMD-zak was ingevoerd. Hoe gaat onze afvalverwerker van kunststoffen om met de fracties metaal en drankkartons bij het plastic? Verwerkt hij misschien ook al PMD-zakken van andere gemeenten en maakt hem die extra fracties van metaal (blik) en drankkartons in ‘onze’ Plastic Heroeszak niets uit?
- Op de website van brancheorganisatie HEDRA (Hergebruik Kartonnen Drankverpakkingen) zien we op een kaartje dat in Echt-Susteren de drankkartons in de Plastic Heroes zak mogen. HEDRA verstrekt zelfs promotiemateriaal met als boodschap ”Nu ook je pak in de zak!”. Kunnen we vaststellen dat de huishoudens in Echt-Susteren in elk geval al de drankkartons in de Plastic Heroeszak mogen doen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om dit te publiceren in/op de daarvoor gangbare media? Zo nee, waarom niet?
- Wanneer loopt het contract af met Baetsen? Hoe vaak kan dit contract verlengd worden? Klopt het dat het college binnenkort een nieuwe aanbesteding moet uitschrijven voor de inzameling van huishoudelijk afval? Indien dit het geval is, verwacht het college dan een kostenstijging? Hoe denkt het college die eventuele kostenstijging op te vangen?
- In welke kernen/wijken wordt het oud papier en karton (OPK) niet huis aan huis opgehaald maar moeten de inwoners het zelf naar een container brengen? In welke van deze kernen/wijken verzorgt de gemeente die maandelijkse container (en int de inkomsten) en in welke kernen/wijken verzorgt een sportclub/vereniging/stichting/etc. dit waardoor de inkomsten ook voor hen zijn? Kan en wil het college de sportclubs/verenigingen/ stichtingen/etc. in die kernen/wijken oproepen om als bijverdienste eenmaal per maand het OPK huis aan huis op te halen? Zo nee, waarom niet?
- Is het college het met GroenLinks eens dat het percentage OPK dat nu nog in het restafval zit, verlaagd kan worden met huis aan huis-inzameling in de gehele gemeente? Zo nee, waarom niet?