Op dinsdag 5 september jl. ontving de raad de RIB (raadsinformatiebrief) Voortgang windenergie die we met grote belangstelling hebben gelezen.

We stellen de volgende vragen:

Vraag 1: Waarom koos het college voor een RIB en niet voor een Kadernota waarmee u draagvlak voor de pas op de plaats bij de raad had kunnen peilen?

Vraag 2: U stelt in de RIB dat in de Energievisie is vastgelegd dat de gemeente in 2040 energieneutraal is. In de herijkte visie van 2022 staat echter dat de plannen om energieneutraal te worden in 2040 gereed moeten zijn zodat we in 2050 energieneutraal zijn. Wat is het doel nu eigenlijk: energieneutraal in 2040 of toch pas in 2050?

Vraag 3: U stelt dat de herijking van de RES ook gevolgen heeft voor de opgave van Echt-Susteren. Met welke gevolgen moet de raad rekening houden?

Vraag 4: We vinden het zeer goed dat u de pauze gebruikt om terug naar de inwoners te gaan; draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen is immers erg belangrijk. Ons inziens is dit ook een goed moment om een burgerberaad in te stellen, specifiek ten aanzien van de energietransitie. Is het college daartoe bereid? Graag gemotiveerd beantwoorden.

Ter verduidelijking: een burgerberaad wordt van A tot Z door een onafhankelijke organisatie begeleid. Een grote groep inwoners wordt willekeurig geloot en kan aangeven of ze willen meewerken aan het burgerberaad. Uit de aanmeldingen volgt een selectie naar leeftijd, geslacht, woonkern et cetera zodat de groep van ca. 100 inwoners een afspiegeling vormt van onze gemeenschap. Deze geselecteerde inwoners worden door deskundigen grondig bijgespijkerd op dit onderwerp. Het burgerberaad komt uiteindelijk met adviezen naar de raad. De raad neemt de adviezen over of verwerpt ze, onderbouwd met gefundeerde redenen. Inwoners die meedoen ontvangen hiervoor een vergoeding.

Vraag 5a: Voor welke doelen t.a.v. de energietransitie staat onze gemeente aan de lat en welk jaartal is telkens een ijkpunt? Denk aan doelen die door het Rijk of de provincie zijn gesteld of voortkomen uit de RES of onze eigen Energievisie. Bijvoorbeeld: CO2, opwek, besparing, aardgasreductie, et cetera.

Vraag 5b: In welke mate hebben we de doelen al gehaald volgens de meest recente cijfers?

Vraag 5c: In welke mate komen de doelen in gevaar door de pas op de plaats?

Vraag 6: Het valt ons op dat de termen energieneutraal en klimaatneutraal als synoniemen worden gebruikt in de RIB. Volgens ons zijn dit twee verschillende termen. Is het college dit met ons eens en wordt energieneutraal bedoeld waar u klimaatneutraal gebruikt in de RIB?

Vraag 7: Vanaf november 2021 vragen we aandacht voor de opslag van duurzaam opgewekte energie. Zonder opslag kan de transitie van fossiel naar zon & wind niet slagen, denken wij. In wijken, op leisurepark In de Bandert en op bedrijventerreinen kunnen bijvoorbeeld batterijpakketten worden geplaatst waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft maar ook de investeerder en exploitant kan zijn. Is het college bereid om bij de heroverweging een prominente rol toe te kennen aan opslag? Zo nee, waarom niet?