In de gemeente Echt-Susteren staan ongeveer 14.500 woningen en 2.050 andere gebouwen met een aansluiting op aardgas. Samen verbruiken ze bijna 29 miljoen kuub aardgas per jaar. Hiermee wordt o.a. verwarmd, gekookt en warm water gemaakt. Het - door het Rijk opgelegde - doel is om dit in maar liefst 20% van de aansluitingen op een andere manier te doen, in 2030 al. Daarom moet de gemeente eind 2021 plannen kunnen presenteren hoe we dit doel denken te bereiken.
Dat dit technisch een hele uitdaging is, moge duidelijk zijn. Maar ook voor wat betreft de kosten én het verkrijgen van voldoende draagvlak onder de eigenaren vergt veel voorbereiding, communicatie en zelfs persoonlijke aandacht.
Grofweg zijn er 4 mogelijke alternatieven voor aardgas:
- individuele elektrische warmtepomp en/of zonnecollectoren;
- warmtenet hoge-midden temperatuur (>70 graden Celsius, HT en MT);
- warmtenet lage temperatuur (<70 graden Celsius, LT);
- hernieuwbaar gas, bijv. door vergisting van biomassa, rioolslib of mest.
Wilt u starten met het verduurzamen van uw woning? Informeer dan eerst naar de plannen van onze gemeente. Van het gas af gaan, doe je meestal niet alleen. De gemeente onderzoekt nu de duurzame alternatieven en welke communicatie op welk moment gepleegd moet worden met de eigenaren. Pas daarna gaat ze wijk voor wijk aan de slag met de transitie. Vaak worden hele straten of blokken tegelijk aangepakt. Uw plannen afstemmen op die van de gemeente kan u een hoop geld besparen. Als voorbeeld: de aanschaf van een warmtepomp vraagt een veel hogere mate van woningisolatie dan een HT warmtenet. Het isoleren van de woning is zelden slecht maar u kunt elke euro maar één keer uitgeven, toch?!
Als bijlagen vindt u de powerpointpresentatie zoals de raad die kreeg. Tevens hebben we de raadsinformatiebrief van juni 2020 toegevoegd waarin u een VIDEO aantreft over de warmtetransitie. Hierin wordt u met begrijpelijk beeld en spraak in een uur bijgepraat over dit thema.