Vooraf dienden wij schriftelijk over drie onderwerpen politieke vragen in bij het college. De behandeling van de begroting begon namelijk meteen met het college als eerste termijn. In het kort stelden we deze vragen:
1. Onderzoek of initiatieven als voedselbossen en volkstuinverenigingen behoefte hebben aan gemeentelijke compost/bokashi (uiteraard schoon, dus zonder plastic e.d.) en zo ja om medewerking hieraan te verlenen.
2. Bekijk nogmaals of kroonringen aan lantaarnpalen bevestigd kunnen worden, bedoeld om PMD-zakken op te hangen om zo wegwaaien te voorkomen. Ons idee is om de kroonringen op aanvraag te leveren tot een maximaal aantal, vergelijkbaar met de actie GF-mandjes voor op het aanrecht. Als het college nog steeds niets ziet in kroonringen, of er dan in 't Waekblaad en via de website en social media tips onder de aandacht gebracht kunnen worden om het wegwaaien van PMD-zakken te voorkomen.
3. Openbare verlichting op de snelfietsroute langs Heide-Susteren - in het verlengde van de Pissummerweg - is broodnodig. We vragen in welk jaar dit gerealiseerd kan worden.
Tijdens de eerste termijn reageerde het college als volgt:
1: Toezegging om dit te onderzoeken!
2. Geen medewerking aan ons idee voor kroonringen maar het college zal wel tips verstrekken via de media om wegwaaien te voorkomen.
3. Er komt vóór 1 december een RIB over de snelfietsroute op dat bedoelde traject.
In de tweede termijn kwamen we terug op de beantwoording en voegden we nog drie punten toe:
4. Dat de afvalstoffenheffing voor het derde jaar op rij niet verhoogd hoeft te worden, is een compliment aan de gehele raad: er werd geen politiek bedreven op dit thema, we hebben het samen aangedurfd! En met succes: de hoeveelheid kilo's restafval is gehalveerd, dus worden er veel minder grondstoffen verbrand. En de lokale lasten hebben we onder controle, als een van de weinige gemeenten in Limburg. Een prachtig voorbeeld van duurzaam handelen en kostenbesparing waar de inwoners direct van profiteren! Precies zó had GroenLinks dit al jaren voor ogen. Vandaar ook dat we dit als een speerpunt hebben ingezet tijdens de coalitieonderhandelingen in 2018.
5. We moeten nu al meer gaan nadenken over de opslag van duurzaam opgewekte energie. De opwek van deze groene energie is vaak op andere momenten dan dat die energie wordt gebruikt. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, dus om de pieken in vraag en aanbod af te vlakken, moeten we de energie opslaan om op andere momenten te kunnen gebruiken. Zo wordt piekbelasting voorkomen. Opslaan kan in elektrische auto's, vandaar dat we zo vaak de nadruk leggen op bi-directioneel laden: de auto wordt opgeladen maar kan ook als thuisbatterij dienen door - via de laadpaal - weer energie terug te leveren. Opslaan kan ook in waterstof en batterijen, denk aan bedrijven als Dokvast en zometeen op De Berk III. En tot slot vragen we extra aandacht voor de buurtbatterij: een zeecontainer volgestouwd met accu's die in een woonwijk kan worden geplaatst, uiteraard omzoomd met permanent groen als klimop. We vragen het college om in de volgende begroting aandacht te besteden aan de opslag van duurzaam opgewekte energie en wellicht kan er al een pilot worden gedraaid met de buurtbatterij in de nieuwe woonwijkjes die compleet gasloos worden.
6. We vragen het college nadrukkelijk om met cijfers te onderbouwen waar 12,1% van onze jongeren Jeughulp of Jeugdzorg voor nodig heeft. We refereren aan de raadsinformatiebrief (zie bijlage) uit juni 2019 met cijfers over 2018. En eigenlijk moet de raad helemaal niet hoeven te vragen naar die cijfers; het college moet die gewoon elk jaar pro-actief aanleveren via een RIB. Pas als we die cijfers hebben, kunnen we uitspraken doen over die 12,1% en of dat alarmerend is of niet. Ja, het percentage is hoog maar als het veel lichte zorg betreft (om later duurdere zorg te voorkomen) hoeven we niet meteen zo in paniek te raken. Dus lever svp die cijfers aan, daar vragen we nadrukkelijk om.
Tijdens de tweede termijn reageerde het college als volgt:
4. Inderdaad was de daling van het aantal kilo's restafval verreweg de grootste bijdrage aan de laagblijvende lokale lasten, zeker ten opzichte van andere gemeenten en het gemiddelde van Limburg.
5. Portefeuillehouder Meeuwissen heeft wel oren naar een pilot met een buurtbatterij in de komende jaren om pieken op het net iets te balanceren. Ook bij bedrijven zullen oplossingen nodig zijn, zoals straks op De Berk III.
6. Portefeuillehouder Bruijsten zegt toe een overzicht van kosten en aantallen jongeren per behandeling toe te voegen aan de raadsinformatiebrief die al in de maak is.
De inbreng van GL tijdens de tweede termijn vindt u terug op YouTube.