Burgers moeten participeren, hun eigen kracht inzetten, of het nu gaat om werk, zorg of maatschappelijke ondersteuning. Dat is de strekking van de Participatiewet, die per 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van gemeenten komt te vallen.

GroenLinks Echt-Susteren in gesprek met VluchtelingenWerk Nederland.

´Ook vluchtelingen willen graag hun verantwoordelijkheid nemen en gaan daarom het liefst zo snel mogelijk aan het werk. Vluchtelingenwerk biedt vluchtelingen de persoonlijke steun en begeleiding die zij nodig hebben om een nieuw bestaan op te bouwen. Het gaat er voor Vluchtelingenwerk daarbij niet om zoveel mogelijk vluchtelingen een verblijfsvergunning te verstrekken, maar juist om hen zorgvuldig en menswaardig te kunnen begeleiden en ondersteunen. Zij kennen de weg nog niet én hebben geen familie of vrienden op wij zij kunnen terugvallen’. Aldus Chris Baltussen – directeur Vluchtelingenwerk Limburg- in een kennismakingsgesprek met Jos Janssen, raadslid GroenLinks Echt-Susteren. Jos bracht op maandag 14 juli een bezoek aan het Asielzoekerscentrum in Echt - direct gelegen naast Pergamijn -  en sprak met Chris Baltussen en met Esther Nauts. Esther is coördinator Vluchtelingenwerk Limburg voor Heerlen, Sweikhuizen en Echt.

Esther vult Chris aan: ‘Vluchtelingenwerk is een onafhankelijke beroepsorganisatie die naast enkele betaalde beroepskrachten grotendeels uit vrijwilligers bestaat, circa 460 alleen al in Limburg. Deze vrijwilligers begeleiden de vluchtelingen niet alleen maar doen ook aan belangenbehartiging en zien er in het belang van de vluchteling op toe dat de procedures zorgvuldig worden nageleefd. Elke asielzoeker heeft in Nederland immers weliswaar recht op een advocaat maar daarmee is nog niet gezegd dat zijn of haar belangen zijn geborgd. Voorkomen moet ook worden dat uitgeprocedeerde asielzoekers zomaar op straat komen te staan en dakloos worden en dat gebeurt helaas nog te vaak’. In vaktermen heet dat vertrokken ‘met onbekende bestemming’ (mob). 

Vluchtelingen in Nederland krijgen in korte tijd te maken met veel instanties. Zo regelt het COA – Centraal Opvang Asielzoekers- de huisvesting en de IND ( Immigratie en Naturalisatie Dienst) toetst en beslist of iemand op gronden van de Nederlandse en internationale afspraken een tijdelijke asiel verblijfsvergunning krijgt. Daarnaast is de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) verantwoordelijk voor het terugkeerbeleid. Als vluchtelingen na een hele poos en lange onzekerheid een definitieve verblijfsvergunning hebben ontvangen kunnen ze nog niet meteen een woning gaan zoeken in hun gemeente. Ze moeten immers nog een inburgeringscursus volgen en een BSN nummer aanvragen. Esther: ‘Zonder BSN nummer kun je in Nederland niks. Alleen met dat nummer kun je je inschrijven bij de gemeente, je aanmelden bij een woningcorporatie en een woontoeslag en kinderbijslag aanvragen. We hebben daarbij overigens geen klachten over medewerking van de gemeente Echt-Susteren. De betreffende  medewerkers tonen zich zorgvuldig en betrokken. Alleen de snelheid in de afhandeling laat soms wel iets te wensen over’. 

Wat zou de gemeente Echt-Susteren nog meer kunnen doen? De gemeente zou kunnen stimuleren dat er meer vluchtelingen na hun inburgering aan de slag gaan op de arbeidsmarkt en hier vorm aan kunnen geven in zijn eigen re-integratiebeleid, contracten met derden en in ‘social return’ afspraken. Chris: ‘de gemeente Echt-Susteren zou ook de inzet van vluchtelingen in het lokale vrijwilligerswerk kunnen stimuleren. Vrijwilligerswerk is immers een goede manier om de sociale participatie te vergroten, daar worden vluchtelingen niet alleen gelukkiger van, het helpt ze ook om uiteindelijk economisch zelfstandig te worden’. Nu is Menswel daar overigens nog mee bezig maar door bezuinigingen lijkt het vrijwilligersbeleid onder druk te komen staan.   

Conclusie van het kennismakingsgesprek;

Vluchtelingenwerk verricht ook in Echt dagelijks dankbaar werk;  persoonlijke begeleiding en belangenbehartiging van de medemens die in onzekere tijden op zoek is naar een nieuwe bestemming in zijn leven, waar dat ook moge zijn!        

NB:

GroenLinks raadslid Jos Janssen heeft in de raadsvergadering van 26 juni een motie ingediend voor ondersteuning van een eerlijker kinderpardon van asielzoekers. Die motie werd ondersteund door de oppositiepartijen Democraten Echt-Susteren en lijst M&M. De coalitiepartijen betuigden hun sympathie maar stemden tegen met als argument dat het landelijk beleid betrof.