GroenLinks is van mening dat de vele gemeentelijke bouwkavels nog een nuttige invulling kunnen hebben totdat ze worden ontwikkeld. Wij zien graag dat deze kavels, bestemd voor woningbouw, worden ingezaaid met een kleurrijk meerjarig bloemenmengsel. Enerzijds komt er kleur en sfeer in het straatbeeld en anderzijds ondersteunen we hiermee de bijen die het de laatste jaren erg moeilijk hebben. Wij denken dat de kosten erg meevallen en er weinig risico’s zijn. Als proef kan het college nog dit voorjaar ‘oefenen’ met enkele van haar braakliggende bouwkavels. De kavels hoeven, wat ons betreft, niet openbaar toegankelijk te zijn of te worden gemaakt.

GroenLinks heeft de volgende vragen:

Vraag 1: Hoe staat het college tegenover dit plan? Mocht het college het plan niet realiseerbaar vinden, dan verneemt de GroenLinks fractie graag de redenen.

Vraag 2: Hoe hoog zijn de kosten (schatting) om als test enkele braakliggende gemeentelijke woningbouwkavels in te zaaien? We nemen genoegen met het inzaaien met een kleurrijk meerjarig bloemenmengsel. De nadruk ligt op het voorzien in een aantrekkelijk gebied voor met name bijen. Wij willen hier nadrukkelijk vermelden dat het niet onze bedoeling is dat de kavels bepaalde natuurwaarden ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld met een bepaalde vorm van beheer worden voorkomen.

Vraag 3: Indien het college ons idee tot uitvoering wil brengen, vragen wij nadrukkelijk aandacht voor lokale hoveniers, loonbedrijven of het IKL voor de uitvoering van deze opdracht, mocht de gemeente hiervoor zelf niet de middelen in huis hebben.