Algemeen
In het coalitieakkoord 2022-2026 is afgesproken dat de Raad een bestemmingsplan wordt voorgelegd inzake uitbreiding van De Loop-West, het bedrijventerrein ten westen van de A2, noordelijk van Oprey. De Raad heeft gekozen voor toepassing van de coördinatieregeling ex artikel 3.30 Wro. Dat wil zeggen dat het (ontwerp-)bestemmingsplan en de (ontwerp-)vergunning gelijktijdig voorliggen. Hiermee kan in theorie snel de weg worden vrijgemaakt voor de specifieke invulling van het voorgenomen bestemmingsplan met - in dit geval - realisatie van een XXL distributiecentrum.
GroenLinks bepleit terughoudendheid in de verdere "verdozing" van het landschap. De contouren van het landschap veranderen ingrijpend en de economische voordelen zijn nogal eenzijdig en vaak beperkt. Terughoudend is niet persé "nee" maar in dit geval kan GroenLinks het voorstel niet steunen. Hieronder leggen we uit waarom dat zo is.
Contouren en duurzaamheid
De gehele uitbreiding van het bedrijventerrein is bestemd voor 1 partij: Intospace die een XXL-distributiecentrum wil vestigen met een vloeroppervlak van ca. 90.000m2 en 116 docks. Dat is groter dan het distributiecentrum van Action.
De voorgestelde uitbreiding van het bedrijventerrein noodzaakt de kap van circa 1 hectare houtopstand en sloop van 2 woningen, waaronder de B&B aan de Slagmolen, en verleggen van de Oude Lakerweg. Het bebouwd oppervlak is ook groter dan voor een bedrijventerrein gebruikelijk is.
Voor GroenLinks is het, zeker na de ervaringen met het Sterrebos, een eis dat de contouren van het plangebied worden aangepast zodat de huidige houtopstanden behouden blijven.
De maximale bouwhoogte voor het zuidelijk deel van het plangebied is gesteld op 24 meter. Dat kan nog - onder voorwaarden - worden verhoogd tot 30 meter. De megaloods in Holtum langs de A2 is 20 meter v.w.b. het hoogste gedeelte.
Voor GroenLinks vormen de voorgestelde hoogtes een te grote aantasting van het landschap.
Bebouwing zorgt voor een hitte-eiland en kan leiden tot verdere verdroging of juist wateroverlast. Om verdroging of wateroverlast tegen te gaan worden wadi's gerealiseerd maar voor hittestress en verdamping zijn geen oplossingen voorzien.
Voor GroenLinks is het een eis dat een oplossing tegen hittestress en voor meer verdamping wordt toegepast, bijvoorbeeld d.m.v. een zogenaamd polderdak of retentiedak.
Afgesproken is dat het volledige gebouw een BREEAM-certificaat krijgt (BREEAM is een label voor duurzaamheid). De raming van de projectkosten is echter bijzonder laag.
GroenLinks vraagt zich af of een deugdelijke BREEAM-certificatie voor het gehele gebouw gerealiseerd kan worden gezien de relatief lage projectkosten.
Oorspronkelijk zou de kavel van Baars Recycling onderdeel zijn van de ontwikkeling maar inmiddels valt dit terrein grotendeels buiten de contouren van het (ontwerp)bestemmingsplan. Daardoor blijft bedrijvigheid t/m Cat. 5.1 op het terrein van Baars rechtstreeks mogelijk.
GroenLinks wil duidelijkheid over de (her-)bestemming van Baars Recycling.
Milieuzonering
Bedrijfsactiviteiten kennen een aanduiding voor de zwaarte van bedrijvigheid die wordt toegestaan, van categorie 1 (kapper) tot 6 (olieraffinaderij). In het bestemmingsplan De Loop van 2016 is sprake van Cat. 3.2 t/m 5.1. Een vuurwerkfabriek valt onder Cat. 5 maar ook Cat. 4 kan behoorlijk zware industrie omvatten, zoals een verffabriek. De voorgestelde zonering voor de geplande uitbreiding kent een onderverdeling van 3.2 t/m 4.1.
Echter, in de regels wordt de mogelijkheid geboden om de zonering - onder voorwaarden - alsnog te verhogen tot 5.1 zonder dat besluitvorming door de Raad nodig is.
GroenLinks vindt dat geen ruimte geboden moet worden aan fabrieken en wil een maximale zonering tot 3.2, zonder uitzondering.
Milieuonderzoeken
Onderdeel van de procedure is dat onderzoeken worden uitgevoerd naar de mogelijke effecten van de gewijzigde bestemming op:
- geluidsoverlast als gevolg van bebouwing en verkeer
- stikstof (NOx en NH3)
- luchtkwaliteit (fijnstof)
De bijgeleverde onderzoeken blijken telkens gebaseerd op de bestemming van het gebied (bedrijventerrein) en niet op de invulling (distributiecentrum). Immers, door toepassing van de coördinatieregeling is de invulling een gegeven. Zonder de effecten op voorhand aan te kunnen geven is het ons inziens onjuist om de voorgenomen invulling te negeren.
De berekeningen zijn ook gerelateerd aan de "bestaande" milieubelasting van Baars Recycling die ingeleverd lijkt te worden. Volgens ons is dat onjuist omdat het grootste deel van de kavel van Baars Recycling buiten de contouren valt. Er kan immers met dit plan niet worden voorkomen dat milieubelastende bedrijfsactiviteiten op de kavel van Baars worden uitgevoerd.
GroenLinks vindt dat de milieuonderzoeken gebaseerd moeten worden op de daadwerkelijke invulling (distributiecentrum) en dat duidelijk moet worden of deze wel of niet gerelateerd mogen worden aan de "bestaande" milieubelasting van Baars Recycling.
Groen
In de regels wordt de groene invulling gekoppeld aan het Inpassingsplan. Dit plan bevat veel open eindes ("voorgesteld", "zou kunnen", etc.); daarmee is de landschappelijke kwaliteit niet afdwingbaar.
Parkeervoorzieningen worden deels halfopen verhard uitgevoerd maar de verhouding is niet vastgelegd.
GroenLinks vindt dat groene kwaliteit controleerbaar en afdwingbaar moet worden vastgelegd.
Verkeersanalyse
Duidelijk is dat de huidige wegen niet voldoen. Onduidelijk is welke afspraken zijn gemaakt over bekostiging en uitvoering van noodzakelijke aanpassingen.
De verkeersonderzoeken blijken gebaseerd op de bestemming van het gebied (bedrijventerrein) en niet op de invulling (distributiecentrum). Verwacht mag worden dat aanzienlijk meer bewegingen van zware vrachtwagens aan de orde zullen zijn dan de huidige aannames in het model.
Gezien de frequentie en ernst van incidenten op de A2 en A73 zijn ook andere analyses wenselijk: wat gebeurt er als al het vrachtverkeer van Action en Lidl uitwijkt naar de rotondes bij De Loop, bijvoorbeeld?
GroenLinks eist dat beter en uitvoeriger onderzoek wordt gedaan naar de verkeerskundige effecten van de voorgenomen invulling.
Procedure
Onze conclusies worden in hoge mate gedeeld door de Provincie Limburg, zie bijlage: "Bovenstaande punten brengen ons tot de conclusie dat wij ons niet kunnen vinden in de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling op deze locatie.” Het is mede daarom sowieso nog maar de vraag of dit voorstel kans van slagen heeft want de Provincie is per definitie partij in dit dossier, o.a. voor ontheffing van de herplantplicht.
Verwacht mag worden dat een ingrijpend plan als dit aan juridische toetsing zal zijn of worden blootgesteld. Wij zien in dit dossier diverse zaken die mogelijk ook juridisch niet houdbaar zijn en tot de conclusie zouden kunnen leiden dat planvorming en onderzoeken bijgesteld zullen moeten worden.
Conclusie
De conclusie van GroenLinks Echt-Susteren is dat geen steun kan worden verleend aan dit plan.
ZIENSWIJZE INDIENEN?
- Link naar publicatie.
- Link naar documenten ontwerpbestemmingsplan.
- Link naar documenten ontwerp-omgevingsvergunning (met dank aan De Groene Sporenwolf).
Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning met bijbehorende stukken liggen vanaf 22 juli 2022 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Nieuwe Markt 55 te Echt. Het plan is in te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis OF online via bovenstaande linkjes. Gedurende deze termijn bestaat voor een ieder de mogelijkheid om zowel schriftelijke als mondelinge zienswijzen in te dienen.
Ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kunt u uw zienswijze richten aan de gemeenteraad van Echt-Susteren onder vermelding van ‘zienswijze ontwerpbestemmingsplan Bedrijvenpark De Loop, Echt’.
Ten aanzien van de ontwerp-omgevingsvergunning kunt u uw zienswijze richten aan het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp- omgevingsvergunning Bedrijvenpark De Loop, Echt’.
Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar postbus 450, 6100 AL Echt. De zienswijze dient voorzien te zijn van een duidelijke en volledige vermelding van naam, adres en motivering. Degene die schriftelijke zienswijzen inbrengt kan verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Een dergelijk verzoek dient tegelijk met de zienswijzen te worden ingediend. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan contact opgenomen worden met het secretariaat van de afdeling Leefomgeving (tel. 0475 - 478 478).
Na afloop van de zienswijzenprocedure zal de gemeenteraad/het college een standpunt innemen over de ingediende zienswijzen en een besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan/het verlenen van de omgevingsvergunning.
Link naar wat vooraf ging (o.a. raadsconferentie en raadsinformatiebrief).