Een jaar geleden vroeg ons raadslid Thijs Wetemans naar inzet van de Lokale Lastenmeter. Recent gaf het college groen licht! Wat is nu de Lokale Lastenmeter?
De voornaamste reden om te vragen naar de Lokale Lastenmeter waren de jaar op jaar stijgende proceskosten die de BsGW moet betalen aan zogenaamde No Cure No Pay-bureaus (NCNP). Deze bureaus dienen - voor de bezwaarmaker - gratis een bezwaar in bij de BsGW als u het niet eens bent met de hoogte van de WOZ-waarde. Echter, vervolgens dienen ze bij de BsGW een gepeperde factuur in van tussen de €500 en €1.500, die de BsGW schaalt onder de noemer 'proceskosten'.
Aangezien de BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg) een gemeenschappelijke regeling is waar Echt-Susteren een van de deelnemers is, komen die proceskosten uiteindelijk voor een deel terug op ons bordje. Als de gemeente mede hierdoor heffingen moet verhogen om deze kosten in de begroting te dekken, dan komen die proceskosten via een omweg uiteindelijk bij onze inwoners terecht. En dat willen we zoveel als mogelijk voorkomen natuurlijk!
Op de eerste plaats is het uiteraard van belang dat de BsGW zo goed mogelijk de waarde taxeert. Maar dan nog zullen er altijd eigenaren zijn die de WOZ-waarde lager inschatten, en dat is hun goed recht.
Vandaar dat het op de tweede plaatst belangrijk is dat zo'n eigenaar het bezwaar niet indient via een duur NCNP-bureau maar dit rechtstreeks doet bij de BsGW. En dát kan heel eenvoudig via de website van de Lokale Lastenmeter (LLM).
Wat is de Lokale Lastenmeter?
De LLM kan via een link op de gemeentelijke website worden benaderd. Er is een inwonersdeel, een bedrijvendeel en een raadsdeel. Het inwonersdeel heeft een tweetal extra modules: WOZ-waarde opvragen en WOZ-calculator. In overleg met de LLM wordt het inwonersdeel ingericht met de juiste heffingen en tarieven. Er wordt aandacht besteed aan de opzet van de voorpagina omdat hiermee een eigen gezicht gegeven kan worden aan de oplossing. Per belasting wordt de manier van heffen ingericht.
WOZ-waarde opvragen: deze module bevat de mogelijkheid om via postcode en huisnummer eenvoudig uw WOZ-waarde op te vragen van de betreffende woning. Door deze functie al vroeg in het jaar in te zetten wordt de periode vergroot waarin inwoners vragen kunnen stellen en worden formele bezwaren (al dan niet via NCNP-bureaus) voorkomen.
Ook bedrijven wordt inzicht gegeven in hetgeen ze betalen aan OZB en rioolheffing.
Hier is een algemeen filmpje over de LLM.
Voor de volledigheid voegen we de complete raadsinformatiebrief als bijlage toe waarin ook de mogelijke besparing wordt geschat.